Förflytta dig till innehållet

FILMEN: Cate Blanchett dirigerar sällsam film – snyggt foto, överväldigande musik och genomtänkta scenerier

Pressbild
en kvinnlig dirigent med taktpinne i handen
Dirigenten. Och fiktiva kompositören. Cate Blanchett dirigerar på riktigt. Spelar piano. Talar tyska. På riktigt.

”Tár” berättar om en av Todd Field (manus och regi) påhittad person; kompositören och dirigenten Lydia Tár, hennes förflutna, uppgång och fall. Utan Cate Blanchett ingen Lydia Tár värd att se. Cate Blanchett är fenomenal.

Tár

  • USA 2023
  • ★★★★☆
  • Regi: Todd Field
  • Manus: Todd Field
  • I rollerna: Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner, Mark Strong
  • 2:37 F12

Filmen inleds med sluttexterna; förtexterna kommer i slutet. Länge får vi beundra små bokstäver på svart botten, länge är duken helt svart. Därefter får vi lyssna på en entonig röst; Társ alla priser inklusive Oscars, kompositioner, böcker hon skrivit räknas upp som en inledning till en intervju i tv. I intervjun förklarar kompositören konstens väsen.

Den främsta nu levande kompositören och dirigenten, en kvinna, är engagerad av Berlins filharmoniska orkester. Mahlers femte symfoni inövas. Mycket matnyttigt om klassisk musik och om konstens roll och karaktär presenteras av den fina skådespelaren.

Inför filminspelningen lärde sig Blanchett tyska, spela piano och att dirigera – perfekt. Långa tagningar och kameraåkningar, långa monologer/föreläsningar på två språk; inget kan distrahera skådespelaren/konstnären. Och publiken håller andan.

Ett centralt tema utöver vad konst är (gudomlig): kan konst och konstnär skiljas åt? Får man uppskatta Roman Polanskis filmer (min fråga)? Lika centralt: folk med makt har en benägenhet att utnyttja folk i beroendeställning. Till exempel Harvey Weinstein. Tár har ett förflutet; det sipprar fram.

I nuläget torde Tár vara lyckligt gift med Sharon (Nina Hoss), de har en liten dotter tillsammans som de tävlar om att älska. Sharon är orkestermedlem och hon ser på nära håll vad som sker och vad som kommer att hända.

Mobilernas kameror förvränger verkligheten. Sanningen? Lydia gör bort sig, gjort det länge. Tár avskedar och engagerar enligt eget huvud, över styrelsernas huvuden.

Vad händer i geniets huvud; hör hon ljud; är de verkliga eller är de blivande musik? Kan hon motstå erotiska frestelser? Eller gör hon bort sig igen? Brukar makt? Fallet är högt.

Snyggt foto, överväldigande musik, genomtänkta scenerier med färgskalor som beskriver känslor och inre landskap, fantastiskt skådespeleri (inte bara Blanchett). Fin film. En berättelse som kräver uppmärksamhet och tålamod.

Mycket visas eller framförs direkt, ännu mera är att söka och hitta mellan raderna, i våra känsloregister, känslor som småningom blir tankar.

Men som många redan hunnit konstatera: filmen är onekligen tjugo minuter för lång. Och slutet? Kan diskuteras.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter