Förflytta dig till innehållet

Filip kandiderade i riksdagsvalet och skrev studenten samtidigt – ”Jag hann inte stressa över studentskrivningarna”

Aleksandra Sjöberg
Filip Schauman blir student från Katedralskolan 2023.
Filip Schauman blir student från Katedralskolan.

Filip Schauman, 19, tar studentexamen från Katedralskolan i Åbo.

Schaumans vår har varit intensiv, men inte enbart på grund av studentskrivningarna. Schauman ställde nämligen också upp i riksdagsvalet som kandidat för SFP.

Det var första gången han ställde upp i val, samtidigt som det även var första gången han som myndig fick rösta i val.

– På ett sätt var det skönt att under våren vara upptagen med kampanj. Jag hann helt enkelt inte stressa över studentskrivningarna, säger Schauman.

Schauman har alltid varit intresserad av politik och kände att det naturliga steget för honom var att ställa upp i riksdagsvalet.

– Jag har alltid velat påverka och förändra sådana saker jag varit missnöjd med och politik är ett sätt att göra det på. Jag fick också mycket stöd och uppmuntran från familj, vänner och från partiet. Jag har inte varit ensam i det här.

Schauman berättar att han gjorde mycket arbetet under kurserna i gymnasiet.

Det bidrog till att han fick ett bra resultat i studentskrivningarna, trots att han hade fullt upp med kampanj inför valet. Schauman skrev sju laudatur och två eximia.

– Det är vemodigt att gymnasiet nu är över. Samtidigt är det skönt att efter tolv års studier få knyta ihop säcken, säger Schauman.

Han har fått studieplats på kyrkomusiken vid Sibelius-Akademin i Helsingfors. Att hålla på med musik och politik är något Schauman kan tänka sig göra i framtiden.

Gällande regeringsförhandlingarna anser Schauman att det är viktigt att SFP sitter med i förhandlingarna och jobbar för att få fram sina åsikter.

– Dialog behövs. Men SFP måste ställa tydliga gränser och veta när det är dags att sluta. Det är inte en lätt situation för de SFP:are som sitter vid förhandlingsbordet. Jag önskar dem kraft och ork.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter