Förflytta dig till innehållet

Festivalen Norpas lockade besökare från hela Europa

Susanne, Mads och barnen Anker och Frede har haft roligt på festivalen. Foto: Emma Strömberg.

På söndag avslutades den tre dagar långa festivalen Norpas med paella-konsert i Tackjärnsgjuteriet i Dalsbruk. Publiken fick äta den spanska rätten paella under konserten.

Mads och Susanne Paluszewski-Hau har just kommit ut från en workshop i musikimprovisation.

– Det var ett av de roligaste programmen under festivalen.

Mads berättar att konserten med Los voluble på lördag kväll också var väldigt bra.

Susanne tillägger att det var stor fest när duon Za! från Barcelona uppträdde sent på fredag kväll.

– Det kändes som att taket skulle lyfta, säger hon.

De är från Danmark och är här med sina två barn och sin segelbåt. De har seglat omkring i Östersjön sedan första maj och en vän i Helsingfors tipsade om Norpas-festivalen.

Sanni Seppo, Sirkka-Liisa Konttinen, och Kiti Luostarinen berättar ivrigt hur bra festivalen har varit.

– Det har varit helt fantastiskt, en otroligt fin stämning. Det har varit inspirerande med alla möjliga olika konstformer, berättar Kiti Luostarinen engagerat.

De tycker alla att det är väldigt roligt att så många olika konstformer möts och blandas under festivalen. Det är musik, film, foto, installationer, akrobatik, performanser med mera.

– Många kommer hit för ett specifikt uppträdande, eller en konstform, men så får de bekanta sig med så mycket mer och vidgar sina vyer, säger Sanni Seppo ivrigt.

– Det blir en bra dialog mellan olika konstformer.

Sirkka-Liisa Konttinen tillägger att det är trevligt att det finns folk i alla åldrar, också många barnfamiljer på festivalen.

– Det är en avslappnad stämning.

T.v. Sirkka-Liisa Konttinen, Kiti Luostarinen och Sanni Seppo. Foto: Emma Strömberg.

Konttinen bor i England och hon deltar själv i programmet med en filmvisning och en fotovisning. Också de två andra håller på med konst och skapande i olika former. Kiti Luostarinen är dokumentärfilmare och bor i Fiskars. Sanni Seppo är fotograf och bor i Helsingfors.

Arrangören Ville Laitinen berättar att han fått respons av många besökare att det är så roligt att det är så blandat program. Samma som Sanni Seppo tog upp.

– Många besöker festivalen på grund av ett specifikt program, men berättar att de blivit positivt överraskade av alla andra konstformer.

Laitinen berättar att konserterna har varit slutsålda alla kvällar. Festivalen besöktes av lite över 4000 personer vilket är ungefär lika mycket som ifjol och lika många som förväntat.

Familjen Paluszewski-Hau är långtifrån de enda utländska besökarna. Det finns också folk från Tyskland och Frankrike och även från Moskva. Spanska hör man också på festivalområdet.

Här förbereds paella-konserten. Foto: Emma Strömberg.

Paellan setks inför konserten. Foto: Emma Strömberg.

Förutom olika konst- och musikframträdanden prydde också konstverk festivalområdet. Foto: Emma Strömberg.

Artikeln uppdaterades 9.8 klockan 10.37 med besöksantalet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter