Förflytta dig till innehållet

Festival med film, scouting, teater och rep ordnas i oktober

Föreningsfestivalen. Finlandssvenska föreningar bjuder på varierande program i början av oktober.

Den 4 till 8 oktober blir det festivalyra i Svenskfinland. Femton evenemang arrangeras på tolv orter med program för alla åldrar.

Föreningen Finlandssvenskt filmcentrum åker på turné med evenemanget ”En kväll med finlandssvensk film” som inleds i Åbo stadsbibliotek onsdag den 4 oktober klockan 18.

I samarbete med ämnesföreningen Prosa vid Åbo Akademi ordnar man också ett miniseminarium kring finlandssvenska filmmanus.

På söndag den 8 oktober kommer filmturnén till Bio Pony i Dalsbruk klockan 16. Inträdet är fritt. En av filmerna som visas Tommi Seitajokis ”Glaspärlan”, som var en av vinnarna i Yle Fems, Svenska kulturfondens och Finlands Filmstiftelses manustävling.

På lördag den 7 oktober ordnar Kimito Sjöscouter en centrum-manöver för den som vill bekanta sig med Kimito centrum och Kimitoöns historia på ett annorlunda sätt.

Temat är Finland 100 år.

För att delta i manövern krävs ett lag på 2–5 personer med olika generationer, till exempel far- och morföräldrar och barnbarn. Manövern startar klockan 13 vid Kimito torg och tar cirka 3 timmar. Anmälningar till malin.sjoholm@kimitoon.fi senast 24.9. Meddela lagets namn och deltagarnas ålder.

Lagen behöver kläder enligt väder, vattenflaska och en smarttelefon med QR-kod-läsare. QR-kod läsaren är en nedladdningsbar app, enkel att använda, handledning kan fås.

Kvällen avslutas med ett scoutlägerbål klockan 18 vid Kimito torg.

På fredag den 6 oktober klockan 17–20 ordnas en repverkstad på Framnäs i Nagu med Mikko Snellman från Brändö, Åland, som lär deltagarna att tillverka rep och göra reparbeten.

– Jag har lärt mig att knyta knopar och splitsa av min far, som i sin tur hade lärt sig konsten av sin far och sin farfar, kapten Albert Snellman. I mina arbeten använder jag endast naturmaterial såsom jute, bomull, lin, hampa, tjära och schellack.

Deltagarna får lära sig göra rep med en repslagningsmaskin. Under den cirka tre timmar långa verkstaden fås även en kort introduktion till repens och knoparnas historia samt betydelse inom sjöfarten.

Deltagandet är avgiftsfritt men kräver förhandsanmälan. Verkstaden riktar sig i huvudsak till vuxna, men lördag den 7 oktober arrangeras det barnfest i Framnäs, då alla har en möjlighet att pröva på att göra rep.

Kursen ordnas på svenska, men vid behov även på finska.

Anmälningar skickas till idamtornroos@gmail.com senast den 28 september.

I Pargas blir det ”Fantasia workshop” söndag den 8 oktober klockan 12–16 i PIUG med föreningen Teaterboulage och den finska kulturföreningen PARKU.

Målgruppen är barn i åldern 7–12 år, men intresserade i alla åldrar och även föräldrar är välkomna med. Allt sker på både svenska och finska.

Barnen skapar egna fantasimasker med djurmotiv. Efter en mellanmålspaus blir det teaterimprovisation och -lekar. Workshoppen är kostnadsfri, men deltagarna ska anmäla sig senast 23.9 till paraistenkulttuuriyhdistys@gmail.com.

Information om Föreningsfestivalen och hela programmet finns på www.festival.fi.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter