Förflytta dig till innehållet

Femtiplussare tar över Skärgårdsbaren för en lördag kväll – Mårten, Jörgen, Markku och Carl-Magnus med kompisar river av goa låtar

Maja Meurman
En grupp med män står vid trummor.
Den 11 februari ordnar tre band grundade i Åbo School of Rock en spelning i Skärgårdsbaren.

Det är aldrig för sent att börja rocka.

Det visar de tre banden som ska spela på Skärgårdsbaren i Åbo den 11 februari.

En av bandmedlemmarna är Mårten Rosenberg, som började spela trummor som 56-åring. Han gick då med i Sam Fröjdö och Marina Petterssons grundade Åbo School of Rock efter ett upprop i tidningen.

– Nog var det en utmaning att börja från noll. Det går inte riktigt att säga till en trummis att ta det i egen takt, säger han.

Många har börjat om

Även många av de andra medlemmarna i banden 4Aces, Limehouse samt Eternity Road började om efter långa pauser i musicerandet. Många av dem hittade tillbaka till musiken just via Rockskolan, där alla tre band grundades.

– Det har gett mig väldigt mycket att i vuxen ålder börja med en ny hobby. För mig är det en form av terapi och ett sätt att koppla bort från andra grubbel, berättar 4Aces gitarrist och sångare Jörgen Lindholm.

Han berättar att det är en dröm sedan ungdomen att spela och sjunga i ett rockband.

– Jag glömde bort den drömmen i ungefär 30 år, men det är jätteroligt att nu få öva tillsammans och stå på scen, säger Lindholm.

Förutom att spela och sjunga komponerar och skriver han låtar till bandet.

Två män håller i instrument framför tygduk.Maja Meurman
Jörgen Lindholm och Mårten Rosenberg var inte erfarna musiker då de började i bandet. Nu skriver de egen musik tillsammans med bandmedlemmarna Vesa-Pekka Lehtinen och Juha Nieminen.

Spelade tillsammans redan på 1970-talet

Bland bandmedlemmarna finns också de som musicerat i årtionden. Carl-Magnus Fager och Krister Mattsson, båda i bandet Eternity Road, berättar att de spelade tillsammans redan på 1970-talet.

Det är också det årtiondets rockmusik som bandet fokuserar på. Därtill koncentrerar de sig på både solistuppdrag och stämsång.

– Vårt band heter Eternity Road för att vi spelar eviga låtar. Vi gillar melodisk rock från 60–70-talet som ännu lever vidare, säger bandets basist, ÅA-professor Markku Suksi.

På spelningen i Skärgårdsbaren vill de bjuda på musik som bjuder på dans på både närmare och längre avstånd. Det är bandets första icke-privata spelning med den uppsättning de har nu.

Tre män står och sitter med instrument.Maja Meurman
Carl-Magnus Fager, Krister Mattsson och Markku Suksi spelar 60-70-tals melodisk rock. Med i bandet Eternity Road är även Stefan Kronberg.

Rock med inslag av violin och mandolin

Bandet Limehouse berättar sig vara ett aningen okonventionellt rockband. Deras sound består förutom av traditionella rockinstrument även av violin och mandolin.

Deras låtrepertoar är dessutom bred, med allt från Beatles till Bruce Springsteen och Coldplay.

Medlemmarna har olika erfarenheter av att spela i band.

Mikael Syrjälä har under största delen av sitt liv spelat gitarr i diverse dansband och orkestrar. I Limehouse spelar han också mandolin, ukulele och saxofon. Terho Eskelinen, bandets trummis, gick med i sitt första band år 2019 efter att ha spelat ensam i ungdomen.

Kim Nordell spelar keyboards och sjunger i bandet.

– Jag började musicera då jag fick en gitarr i konfirmationsgåva. Under studietiden slutade jag dock med musiken och återupptog den först år 2013, säger han.

Fyra män står vid olika instrument.Maja Meurman
Kim Nordell, Terho Eskelinen, Mikael Syrjälä och Markku Suksi bildar bandet Limehouse med Peter Siegfrids och Minna Piipponen.

Livemusik för åldersgruppen behövs i Åbo

Bandens medlemmar är alla ungefär i 50–70-års åldern. Mårten Rosenberg säger att de velat arrangera den gemensamma spelningen eftersom att utbudet av livemusik för deras åldersgrupp är litet i Åbo.

– Jag tror definitivt att det kan finnas en efterfrågan av den här typens tillställning. Vi hoppas också att musiken uppmanar till dans, då spelningen hålls på Skärgårdsbarens klubbsida.

Spelningen äger rum klockan 17.30-22.00 den 11 februari.

Dela artikeln

En kommentar: “Femtiplussare tar över Skärgårdsbaren för en lördag kväll – Mårten, Jörgen, Markku och Carl-Magnus med kompisar river av goa låtar

  1. Tom Ramström skrev

    Jätte fint med det här evenemanget. Borde finnas mera av den här typen av verksamhet. 🤙 för all deltagare. Be there or be square.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter