Förflytta dig till innehållet

Femtio barn skapade i tre dagar

Ett bord räcker inte till när alla keramikdjur, -bilar och statyer i lera ska ställas ut inför föräldrafesten som avslutar det tre dagar långa kreativa barnlägret i Pargas. Under ledning av Gunnar Bornemann har femtio barn fått skapa i lera.

I en annan del av utställningen visas de färgglada ”stadskärnor” som barnen har byggt i form av labyrintspel av spikar och gummiband med hjälp av Henrik Leino.

– Vi har haft city som tema, när lägret i år har ordnats i Axxells yrkesskola mitt i Pargas, säger Marjo Paavola, en av kulturarbetarna som för fjärde året i rad har ordnat ett kreativt läger för barn i åldern 6–13 år.

– Vi har varit indelade i grupper som metro, trafikljus, rondeller, busshållplatser och skyskrapor, säger barnen på väg ut inför den avslutande dansföreställningen.

En del av barnen medverkar också i en musikvideo om Gäddan och gänget, som har spelats in under lägret och som kommer att visas bland annat i stadens daghem under hösten.

Skapande barn. Ellinor Hermansson, Erin Nurmio, Ellen Lertola, Minea Isaksson, Alice Nylund, Matilda Ström, Frida Ström och Tinja Pahlman har haft city som tema på årets kreativa barnläger i Pargas. Foto: Carina Holm

Minea Isaksson, 9 år, tyckte om att bygga instrument.

– Man spände upp en halv ballong som inte var uppblåst på en tom burk. Det var roligt att dekorera den med granna tejpremsor. De såg ut som lakrits med mönster.

Barnen har också lagat lunch åt hela gruppen och mellanmål under ledning av Paola Fraboni och målat i akryl med Tove Bornemann.

Initiativet till lägret kommer från kulturarbetarna själva.

– Vi vill ge barnen möjlighet till fritt skapande och få dem att känna glädjen i det, säger Paavola, som minns en liknande skapande vecka som ordnades i Hangö när hon var barn.

Hon är glad över att också de barn som var lite blyga första lägerdagen har bekantat sig med nya vänner över skolgränserna.

– Lägren har ordnats i samarbete med Axxells folkhögskola, men eftersom den inte längre finns i Pargas är det oklart om det blir någon fortsättning.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter