Förflytta dig till innehållet

Felaktigt skötta fastigheter kostar både pengar och orsakar mänskligt lidande

SFP:s fullmäktigegrupp är allvarligt oroad.
Det har visat sig att stadens fastigheter är i undermåligt skick, men ingen verkar ta ansvar.
Man skyller på brist på pengar, men det är också en fråga om hur de tillgängliga pengarna används.
De förtroendevalda är oftast inte specialister på fastigheter, utan de måste kunna lita på de tjänstemän som borde vara fackmän inom området.
SFP-gruppen och dess ledamöter har i ett flertal repriser kontaktat ledande tjänstemän och uttryckt sin oro samt krävt åtgärder.
Ekonomin sätter alltid sina gränser, och stadens fastighetsmassa är stor, men att avstå från fastigheter har också varit en svår fråga för både invånare och beslutsfattare.
Om man under årens lopp allokerat anslagen fel har man gjort det utgående från tjänstemannaberedning och expertutlåtanden.
Tjänstemännen ansvarar för själva utförandet av arbeten, skötsel och underhåll, likaså för att renoveringar och fastighetsskötsel motsvarar användningsändamålet.
Sorgligt är att de tiotals renoveringar som gjorts alltför ofta verkar ha misslyckats och lett till nya problem.
Man frågar sig huruvida planerare, entreprenörer, övervakare och andra som deltagit i renoveringar och byggen, har varit tillräckligt yrkeskunniga och erfarna?
Har konkurrensutsättningarna gjorts med tillräcklig expertis?
Är renoveringsmetoderna lämpliga för gamla fastigheter?
SFP kräver nu att sättet att sköta fastigheterna på gås igenom, och att de tjänstemän som är ansvariga för stadens fastigheter visar att de bär sitt ansvar så att behövliga förändringar görs. Felaktigt skötta fastigheter kostar både pengar och orsakar mänskligt lidande.
Första åtgärden från politikernas sida har redan gjorts i och med att stadsstyrelsen på fullmäktiges initiativ har tillsatt en fastighetsarbetsgrupp bestående av både förtroendevalda och tjänstemän.
Gruppen ska under våren presentera en helhetsplan som underlag för stadens fastighetsstrategi inför fullmäktiges budgetseminarium.
Regina Koskinen
Ordförande
SFP:s fullmäktigegrupp

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter