Förflytta dig till innehållet

Fel om orsaken till utsläppet i Pargas

Med anledning av artikeln i ÅU (5.6.2019) om utsläppets orsak önskar vattentjänstverket vid Pargas stad korrigera felaktiga uppgifter i artikeln.
I artikeln förklarades att jag informerat följande: ’’att det finns ett alarmsystem i huvudpumpstationen, men att det inte var påkopplat eftersom kapaciteten i alarmstyrningsenheten inte räckte till’’.
Detta är helt felaktig information om orsaken till utläckaget av avloppsvatten.
Alla alarm är alltid påkopplade i våra samtliga pumpstationer och så var också läget då utläckaget inträffade i huvudpumpstationen under vecka 21.
Överrinningen från huvudpumpstationen förorsakades av en olycklig händelse då pumpstationens pumpar ej fungerade på rätt sätt.
Nivåmätningen av avloppsvatten inne i pumpstationen hade inte fungerat på planerat vis på grund av ovanligt stora fettmängder och övrigt främmande material (plaster, trasor osv) som inte hör hemma i kloaksystemet.
Pumpstationen hade två veckor tidigare på tisdagen den 7 maj rengjorts från fett och främmande material.
Huvudpumpstationens samtliga alarmfunktioner var påkopplade då utläckaget inträffade, men det speciella felet som uppstod hade inte ett specifikt alarm.
Normalt rengörs pumpstationerna kontinuerligt i Pargas från fett och övrigt främmande material med cirka 3–5 månaders mellanrum. Det var inte väntat att pumpstationen skulle bli fylld av fett och främmande material redan inom två veckor från rengöringen.
Samtliga pumpstationer i Pargas där en motsvarande felsituation kunde uppstå utrustas nu med ett nytt alarm som förhindrar en möjlig överrinning av samma typ.
Mika Laaksonen
Driftchef
Vattentjänstverket vid Pargas stad

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter