Förflytta dig till innehållet

Fel i trafikljus förorsakar fara i trafiken nära Cygnaeus skola

Kim Lund
en man står vid en korsning
Trafikplaneringsingenjör Jarmo Koivisto utreder vad felet i ljusstyrningen beror på. När det är fixat ska trafiken löpa smidigare, säger han.

Ett fel i styrningen av trafikljusen i korsningen nära Cygnaeus skola gör att det uppstår farosituationer i korsningen Mariegatan–Auragatan.

LÄS OCKSÅ

Åbo stad använder sig av ett ljusstyrningssystem som prioriterar busstrafiken. Bussarna är utrustade med en GPS som skickar en signal till en dator då bussen närmar sig en ljusstyrd korsning.

Trafikljusens intervaller kan då automatiskt justeras så att bussarnas framfart prioriteras. Datorn kan ställa om ljuset till grönt så snabbt som möjligt, alternativt kan tiden för hur länge ljuset är grönt förlängas.

Det här ska göra trafiken smidigare och göra så att bussarna i den aktuella korsningen inte behöver stanna i backen på Auragatan.

Så länge bussprioriteringen inte fungerar händer det ofta att bussarna inte hinner upp för backen förrän ljuset slår om till rött.

en buss kör mot rött ljusKim Lund
När trafikljusens bussprioritering fungerar ska tiden för hur länge det är grönt ljus kunna förlängas. Nu har systemet kraschat och bussarna kör ofta mot rött ljus.

Då kanske chauffören trycker lite extra på gasen och svänger till Mariegatan trots att fotgängarljuset redan har slagit om till grönt. Samma sak händer då bussarna svänger från Mariegatan till Auragatan.

en buss kör mot rött ljusKim Lund

Trafikplaneringsingenjör Jarmo Koivisto säger att systemet av någon anledning kraschade i samband med att bussarna flyttade tillbaka till torget.

Nu utreder man vad felet beror på. När man hittar det ska det åtgärdas så fort som möjligt.

– Det kommer att bli mycket bättre då vi får allt att fungera.

en man står vid ett trafikljusKim Lund
Jarmo Koivisto.

Det är inte bara bussarna som kör mot rött. Medan ÅU intervjuar Koivisto ser vi också några bilar vars förare är färgblinda eller så är de bara nonchalanta och struntar i att följa trafikreglerna.

en bil kör över ett övergångställeKim Lund

– Det är tråkigt, mycket tråkigt. Men alla som sitter bakom ratten måste förstå att man inte kör mot rött ljus. Det är Polisens sak att övervaka trafiken och det skulle vara bra med lite mera polisnärvaro här. Föli borde också informera busschaufförerna om hur man beter sig i trafiken, säger Koivisto.

En åtgärd har staden redan vidtagit för att göra korsningen säkrare för fotgängare. I korsningar är det vanligtvis grönt ljus för både bilar och fotgängare som är på väg i samma riktning.

I korsningen Mariegatan-Auragatan gäller andra regler.

– Här har fotgängarna och fordonen aldrig grönt ljus samtidigt. Det ökar säkerheten eftersom bilarna och bussarna inte får svänga till höger från Auragatan samtidigt som fotgängarna korsar övergångsstället på Mariegatan.

Trafikljus i en korsningKim Lund
Grönt för bilar, rött för fotgängare.

Intresserad av att läsa fler ÅU-artiklar? Första månaden bara 1,00 €! Klicka här.

Dela artikeln

En kommentar: “Fel i trafikljus förorsakar fara i trafiken nära Cygnaeus skola

  1. Saku Kallio skrev

    Inte är det ju felet i styrningen av trafikljusen som förorsakar fara i korsningen.
    Det är ju chaufförerna som kör mot rött som gör det.

    Nu fungerar ju inte styrningen som den ska, och det hinner bli rött innan bussarna hinner till korsningen.
    Men rött är ju rött, då stannar man.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter