FC Inter är cupmästare – Källman hjärnan bakom segermålet

Sebastian Backman/SPT
en fotbollsspelare med koncentrerad min

Benjamin Källman. Foto: Sebastian Backman/SPT

Ett formsvagt FC Inter chockade regerande dubbelmästaren HJK genom att vinna cupfinalen i Helsingfors med 1–0. Inter får tacka Benjamin Källman för det matchavgörande målet med knappa tio minuter kvar att spela.

En tät försvarsmur och sylvassa kontringar. Det var segerreceptet som gjorde att FC Inter kan titulera sig färska cupmästare i fotboll.
Finalen i Tölö blev en målsnål historia. Det var först med sju minuter kvar att spela som dödläget spräcktes.
Allt började med en långboll som hittade Benjamin Källman vid mittcirkeln. Källman tog emot bollen med bröstet, såg sig omkring och frispelade Mika Mäkitalo på högerkanten med en superb djupledsboll. Mäkitalo serverade i sin tur en helt fri Timo Furuholm, som misslyckades med avslutet.
Till Inters lycka var inbytte Mikko Kuningas vaken och satte in returen. Det blev matchens enda fullträff.
Inter kvitterar ut 50 000 euro i prispengar och får sikta in sig på Europakval – 2019.
Det nya, omtalade cupsystemet gör att Åboklubben får vänta länge på sitt första Europa League-kval sedan 2013.

HJK förde spelet

HJK får skylla sig själva för förlusten. Laget dominerade under stora sekvenser och hade alla chanser att avgöra. Närmast var anfallaren Klauss, som bommade en kalaschans från fem meter i första halvlek. Brasilianarens avslutade rakt på Inter-målvakten Henrik Moisander.
Det var inget finlir i Helsingfors och känslorna gick stundvis riktigt heta. Det var ett smärre under att ingen visades ut. Hemmalagets Nikolai Alho och FC Inters Tero Mäntylä levde farligt med tacklingar som satte motståndarnas benpipor på prov.

Ojala var igång

Ett tillbakapressat Inter förlitade sig på kontringar och blixtrade till några gånger. Mika Ojala var närmast att näta i första halvlek med en superb frispark från ungefär 35 meter. Maksim Rudakov fick tänja sig till sitt yttersta för att parera. Benjamin Källman var också fem före att ta sig fri – men stoppades i sista sekund.
Förlusten var ett rejält bakslag för HJK, som inte imponerat under säsongsinledningen. För Inters del var segern ett väldigt välkommet trendbrott. Inter, som bara vunnit en av sju ligamatcher, har all orsak att fira.
Det var andra gången som Inter vann cupen. Åboklubben firade för första gången 2009 och har spelat final två gånger sedan dess. För fyra år sedan förlorade Inter mot just HJK. Då krävdes straffar för att avgöra mötet.