Förflytta dig till innehållet

FBK-unga i Pargas lär sig av varandra

De unga FBK:arna fick öva sig på att agera rätt vid en utryckning. Foto: Kaj-Johan Karlsson


Den 10–11 november arrangerade Pargas FBKs ungdomsavdelning en numera traditionell, så kallad ”Keikkanatt”. Under ett helt dygn fungerade Brankis som brandstation och stämningen var på topp hela tiden, trots mycket lite sömn.
De äldre ungdomarna planerade och utförde olika iscensatta olyckor runt om i Pargas. De yngre ungdomarna, 15 till antalet i åldern 8-16 år, fungerade som självständiga räddningsenheter med en chef och 4 räddare.
Planerarna hade fixat till 17 olika situationer, eller olyckstillbud på olika platser och totalt ryckte de tre enheterna ut närmare 40 gånger. En stor mängd yngre och äldre statister hade ställt upp, maskerat sig och spelade trovärdigt sina roller som skadade vädret till trots. En handfull vuxna FBK:are deltog, men främst som övervakare, kökspersonal, chaufförer och nödcentral i Brankis.
Samarbetsandan i de olika grupperna var något speciellt med betraktandet av åldersstrukturen. Alla fick pröva på allt.
Grupperna arbetade effektivt, hjälpte varandra och utförde uppgifterna med stor precision, trots att tröttheten sakta började dyka upp.
(Texten fortsätter efter annonserna)

edf


Chaufförerna hade som uppgift att ge råd, delta i uppgifter som krävde myndig person och att övervaka säkerheten för deltagarna. Vid några enstaka tillfällen kunde enhetschefen ställa en fråga, men i övrigt hade våra ungdomar helt klart för sig vad de skulle göra. Egentliga Finlands räddningsverk hade också lånat ut en extra övningsbil, vilket betydde att alla enheter hade ett eget räddningsfordon.
Som ”gammal” brandkårist och första gången själv med som ”statist” under hela evenemanget blev man förbluffad över färdigheterna. Efter varje tillbud granskades utförandet, kritiserades och varje medlem i gruppen tog in vad man bör göra bättre nästa gång. Arrangörerna och statisterna fick möjlighet att delge sina respektive åsikter över utförandet och gänget diskuterade aktivt förbättringar.
”Keikkanatt” arrangeras årligen i Pargas FBK under hösten. Inom Åboland arrangeras även gemensamma tillfällen för brandkårsungdomar från olika kårer. Då kallas de för Actionveckoslut. Senaste Actionveckoslut arrangerades i Hitis under hösten. Det mest speciella med detta är att det är äldre ungdomar som arrangerar för yngre ungdomar, vilket också gör det så populärt. Samtidigt gör det utbildningsmetoden synnerligen effektiv, då ungdomarna lär varandra, de förstår varandra och vet vad som är ”häftigt” idag.
Jag vill som utomstående statist, tacka alla dem som på sätt eller annat deltagit i ett lyckat evenemang, liten och stor. Jag känner stor stolthet och framförallt enorm trygghet inför framtiden när man ser barn och ungdomar ”fixa” problem som man själv, helt enkelt inte längre skulle klara av. Lärde mej själv en massa nya saker, som jag trodde jag visste eller borde ha vetat.
Kaj-Johan Karlsson
 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter