Förflytta dig till innehållet

Fazer vill stänga Yosa-livsmedelsfabrik i S:t Karins – tiotals kan förlora jobbet

Youghurtbuikar

Yosa-varumärket fick sin början i ett garage i S:t Karins. Nu vill Fazer flytta produktionen till Kouvola. Foto: Annina Suominen


Livsmedelsbolaget Fazer planerar att lägga ned sin fabrik i S:t Karins. Produktionen skulle flyttas till en annan fabrik, i Kouvola.
Fazer inleder därför samarbetsförhandlingar som gäller hela personalen. Fabriken i Rauvola har 23 fastanställda och 25 visstidsanställda eller sådana som kallas in tillfälligt.
Målet, enligt Fazer, att effektivera produktionen av havrebaserade smoothie- och yoghurtlivsmedel som säljs under varumärket Yosa.
Det här skulle förutsätta stora investeringar som inte är möjliga i den nuvarande fabriken i S:t Karins.
– Marknaden för mjölkfria produkter växer i Europa med över 17 procent varje år och vi måste trygga vår position i den allt hårdare konkurrensen, säger Heli Anttila, vd för Fazer Lifestyle Food.
Yosa-produkterna är en lokal framgångssaga. Det var Merja Scharlin som startade småskaligt i ett garage och senare börja utveckla de havreprodukter som fick företaget Bioferme att växa till en mångmiljonbusiness. Fazer köpte Bioferme och Yosa-varumärket våren 2017.
 
LÄS OCKSÅ:
Pionjären som kombinerade havre och yoghurt byggde mångmiljonföretag

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter