Förflytta dig till innehållet

Färsk analys: På bara två år har bristen på vårdare i Egentliga Finland fördubblats

Det fattas ungefär 1 156 sjukskötare i Egentliga Finland. I hela landet är siffran 16 600. För bara två år sedan uppskattade man att det skulle behövas 8000 vårdare till i hela landet och i Egentliga Finland knappt 600.

Bland annat det här framgår ur en färsk utredning som Keva gjort. Keva sköter pensionsärendena för kommunsektorn, staten, kyrkan, FPA:s personal, Finlands Bank och de nya välfärdsområdena. Keva jobbar för att minska risken för arbetsoförmåga.

Analysen visar att behovet av sjukskötare är akut i hela landet. Enbart Nyland uppvisar enligt analysen ett underskott på 6 000 sjukskötare. För två år sedan var det uppskattade underskottet 3 500 sjukskötare i Nyland.

Egentliga Finland sticker ut

Det skulle också behövas 8 800 nya närvårdare. Den här siffran har på två år stigit från 738 i hela landet. I Egentliga Finland uppskattade man år 2021 att det skulle behövas 782 närvårdare till. Nu finns det ett glapp på 1 296, uppger Keva som påpekar att Egentliga Finland sticker ut i granskningen.  

För läkarnas del ser det dock inte lika illa ut. Utredningen visar att läkarbristen har ökat från 65 till 104 i Egentliga Finland.  

Däremot råder det brist på socialarbetare och psykologer samt lärare inom småbarnspedagogiken. Medan Kevas analys beträffande kommunernas förmåga att svara på framtida arbetskraftsbehov visar att det finns ett överutbud av skolgångsbiträden och kockar. Det här gäller också i Egentliga Finland.

Prognosen för kommunerna ser dyster ut. Förhållandet mellan kommande pensioneringar och antalet personer som kommer att utexamineras inom de kommande åren är skevt och kommer inte att bidra till att läget förbättras, konstaterar Keva i ett pressmeddelande.

Det behövs flera olika åtgärder för att råda bot på arbetskraftsbristen inom vårdsektorn.

— Det skulle vara bra om landets regering kraftigare skulle ta ställning för att de finländska arbetstagarnas arbetsförmåga bibehålls, säger ledande sakkunnig Ismo Kainulainen vid Keva.

Den offentliga sektorns pensionsförsäkrare Keva har utifrån antalet utbildningsplatser, pensionsavgången i kommunerna, lediga tjänster och arbetskraftsstatistik undersökt hur kommunernas behov av arbetskraft kan mötas nu och i framtiden. Den aktuella analysen är en uppdatering av en analys som gjordes 2021.

Här kan du bekanta dig närmare med prognosen (på finska).

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter