Förflytta dig till innehållet

Fars dag blir officiell flaggdag

Finlands flagga hissas på många håll i dag, trots att det inte är officiell flaggdag. Bild: Pixabay.


Inrikesministeriet bereder ett förslag som ska ge fars dag ny status som officiell flaggdag.

För närvarande är mors dag en officiell flaggdag medan fars dag inte nämns i den förordning som namnger alla officiella flaggdagar i Finland.
– Det finns anledning att behandla mödrar och fäder jämställt också då det gäller flaggdagar. Det tydligaste sättet är att lägga till fars dag till listan på de officiella flaggdagarna i förordningen, säger inrikesminister Kai Mykkänen i ett pressmeddelande.
Listan på de officiella flaggdagar som nämns i förordningen har ändrats endast en gång, vilket inträffade 1996 då de nya valdagarna lades till förteckningen. Med undantag av fars dag har inrikesministeriet inte för avsikt att lägga till fler officiella flaggdagar till förordningen.
– Uppskattningen av de officiella flaggdagarna förutsätter en restriktiv linje. Då det gäller fars dag så handlar det om att avlägsna en symbolisk skillnad mellan mors dag och fars dag, säger Mykkänen.
Inrikesministeriet bereder en uppdatering av förordningen om flaggdagar och överlåter sitt förslag till Statsrådet som fattar det slutgiltiga beslutet i frågan.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *