Förflytta dig till innehållet

Färre smittor, färre restriktioner – bibliotekens och museernas verksamhet återupptas i Egentliga Finland

Arkivbild från S:t Karins bibliotek.

Ytterligare lättnader i coronarestriktionerna går att skymta vid horisonten.

Tack vare det allt bättre smittläget är det nu kultursektorns tur för lättnader. Den regionala coronapandemiarbetsgruppen har i dag beslutat att verksamheten vid biblioteken och museerna får återupptas försiktigt.

Biblioteksverksamheten bör dock ordnas så att säkerhetsavstånden mellan människor kan hållas. Regionförvaltningsverkets bestämmelse om högst sex personer vid sammankomster måste fortfarande följas på allmänna tillställningar.

Nästa vecka tar coronakoordineringsgruppen ställning till hur man firar studentdimissioner och skolavslutningar i juni.  

– Vi är visserligen på väg mot det bättre, men vi är långt ifrån trygga vatten. Vi har många grund och grynnor att komma kring innan vi kommer fram till en trygg hamn, säger chefsöverläkaren för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt Mikko Pietilä i ett pressmeddelande.

Det finns även planer på att lätta på besöksrestriktioner inom vården. När väl 90 procent av invånarna i heldygnsomsorg är vaccinerade kan besöksbegränsningarna lindras. Om smittläget fortsätter åt det bättre hållet ska man även se över besöksmöjligheterna på hälsoventralernas vårdavdelningar.

Bättre smittläge, men Salo oroar

Egentliga Finlands tvåveckorsincidens är nu nere i 77,5. För en vecka sedan var motsvarande siffra 101,9. På endast en vecka har alltså incidensen sjunkit med en tredjedel.

Samma sjunkande trend syns i andelen positiva test: förra veckan var andelen 3,5 procent, men är nu nere i 2,7 procent.

– Incidensen avtar och är nu på samma nivå som i början av december, det vill säga den nivå som rådde före de stora smittvågorna. Det vore emellertid förhastat om begränsningarna nu skulle avvecklas snabbt. Åtminstone borde läget efter valborg granskas ingående under nästa vecka, säger överläkare Esa Rintala, ansvarig smittskyddsläkare.

Däremot oroar läget i Salo, där coronaviruset framfart nu är starkare än i Åbo. I dag registrerades 15 nya fall i Salo. Trots begräsningarna har man arrangerat omfattande sammankomster i staden vilka gett upphov till smittspridning.

– Det stora antalet smittor i Salo kan ha återspeglingar på andra områden inom landskapet, säger Rintala.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter