Förflytta dig till innehållet

Färre kråkor men fler pilfinkar – 12 000 finländare räknade fåglar i helgen

Talgoxe. En tättingfågel inom familjen mesar. Foto: Petri Vainio


Birdlifes årliga fågelskådningsevenemang ”Pihabongaus” ordnades i helgen för 14:e gången. Den här gången räknade över 12 000 personer fåglar på sina gårdar.
Enligt de preliminära resultaten kan man konstatera vissa förändringar jämfört med tidigare år. Antalet pilfinkar och stjärtmesar var rekordhögt. För pilfinkarnas del kan det bero på att deras häckning gynnades av det varma sommarvädret. Stjärtmesarna å sin sida vandrade i stora skaror från Ryssland under hösten.
Antalet kråkor, skator och fasaner var lägre än någonsin tidigare. Bärfåglarna, såsom sidensvansarna, var också få till antalet eftersom det knappt finns några rönnbär för tillfället.
Av de sällsynta arterna var antalet observerade mindre hackspettar också rekordliten. Deras antal har minskat med hälften på tio år. Däremot är gråspettarna dubbelt så många som för tio år sedan.
Talgoxen, gulsparven och blåmesen hörde till de mest talrika arterna.
Sammanlagt observerades 93 fågelarter och ungefär 450 000 fåglar.
Man kan lämna in sina observationer på Birdlifes hemsida ända tills fredagen den 1 februari.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter