Förflytta dig till innehållet

Färre ”fejkade rabatter” än tidigare under Black Friday – kolla produkterna som sålde bäst

Arkiv/Jan-Ole Edberg
Två iPhone-modeller ligger nära täten i Black Friday-statistiken.

Den stora shoppingdagen, Black Friday, kom och gick. Enligt den oberoende prisjämförelsetjänsten Hintaopas landade den genomsnittliga rabattprocenten på 4,7, vilket är betydligt mindre än i fjol. Men samtidigt var andelen ”konstgjorda” rabatter också mindre än tidigare.

I Finland kör många företag med reakampanjer som sträcker sig över hela veckan (eller till och med längre än så), medan begreppet Black Friday är mer koncentrerat till uttryckligen den sista fredagen i november i ursprungslandet USA.

Enligt Hintaopas pressmeddelande var torsdag kväll och fredag morgon de populäraste tiderna att handla under Black Friday-kampanjerna i Finland.

– Sett till sifforna var rabattprocenterna lägre i år än i fjol, men de fördelade sig över en längre tid. 21 procent av produkterna som marknadsfördes var i själva verket dyrare under Black Friday än i början av november, men 23 procent av produkterna såldes i sin tur för minst 10 procent billigare än i början av månaden, säger Hintaopas landschef för Finland Liisa Matinvesi-Bassett

De flsta produkterna har kunnat köpas förmånligare i år

87 procent av produkterna som marknadsfördes med Black Friday-rabatter har funnits till salu för samma pris eller ett lägre pris under året.

– Andelen konstgjorda rabatter, det vill säga produkter där varans pris höjts efter den 1 oktober för att sedan sänkas till Black Friday för att ge sken om en större rabatt, var endast 8 procent. Det verkar som att lagändringen om hur rabatter får marknadsföras som träder i kraft vid årsskiftet redan har påverkat prissättningen. Det är förstås en bra sak ur konsumentsynvinkel, säger Matinvesi-Bassett.

De mest populära produkterna under Black Friday 2022:

  1. Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB, spelkonsol
  2. NHL 22 (PS4), spel
  3. Apple iPhone 13 5G 4GB RAM 128GB, mobiltelefon
  4. Apple iPhone 11 4GB RAM 64GB, mobiltelefon
  5. Apple AirPods Pro med Magsafe Case 2021 Wireless In-ear, hörlurar
  6. AMD Ryzen 7 5800X3D 3,4GHz Socket AM4, mikroprocessor
  7. SteelSeries Apex 7 TKL Red Switch, speltangentbord
  8. Altenzo Sports Navigator 275/55 R 20 117V, bildäck
  9. Nintendo Switch 2019 32GB, spelkonsol
  10. Logitech G Pro X Superlight, datormus

källa: hintaopas.fi:s statistik

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter