Förflytta dig till innehållet

Färre barn i Pargas märks redan i daghem och förskola

Då färre föds blir det färre dagisbarn och skolelever på sikt. Nativiteten är låg i hela landet, här Pargas statistik gjord senaste höst. Grafik: Mikko Kulmala utgående från Pargas stads siffror


Antalet födda barn i Pargas har minskat de senaste åren, men hittills har det inte inverkat märkbart på antalet barn som deltar i den kommunala småbarnspedagogiken. Nästa år sker en förändring.
Då räknar man med att barnen utnyttjar småbarnspedagogiken i medeltal minskar med 25 barn under året, jämfört med i år.
Det här framkommer av utbildningschef Ulrika Lundbergs beredning till bildningsnämnden som möts på onsdag, bland annat för att diskutera nästa års budget och ekonomiplanen för kommande år.
Det kommunområde som drabbas kraftigast av minskat barnantal är Iniö. Under vårterminen 2020 finns 5 barn och från och med hösten antagligen endast 2 barn inom småbarnspedagogiken i Iniö.

Färre barn betyder minskat köp av dagisplatser av Folkhälsan

Också i Pargas kommunområde ser barnantalet ut att minska en hel del. Det här betyder att staden måste anpassa verksamheten och minska på köptjänsterna, står det i beredningen av ärendet.
Antalet platser som köps av föreningen Folkhälsan i Pargas rf ska från och med augusti 2020 minskas från 84 platser till 63 platser, medan antalet platser som köps av Folkhälsan Syd bibehålls som 62 stycken.
I Pargas kommunområde har flera daghem haft bekymmer med fukt, inneluft och en del byggnader är oändamålsenliga. Peikkorinne har stängts, i Kirjala daghem finns nu en kåta som rymmer en barngrupp, daghemmet Havsvind har på grund av fukt en barngrupp tillfälligt placerad i Björkhagens daghem och daghemmet Karusellen i Nagu är omplacerat då huset totalrenoveras.
En utredning om fastigheterna inom småbarnspedagogiken och skolorna pågår och ska vara färdig innan årets slut.

I skolorna sjunker inte elevantalet ännu

I skolorna syns ingen nedgång i elevantalet ännu nästa år. Tvärtom är prognosen för antalet elever i åk 1–9 något större för hösten 2020, efter flera års nedgång. Sammanlagt beräknas elevantalet i den svenskspråkiga utbildningen vara 993 elever hösten 2020 för att därpå följande höst minska något.
Antalet förskoleelever ser däremot ut att minska kraftigt. Antalet elever i förskolan är hösten 2019 117 men hösten 2020 är de enligt prognosen endast 88. Antalet elever i gymnasiet ska ännu vara stabilt, cirka 150–160.
I den finskspråkiga skolan och förskolan förväntas inte några större kast i elevantal under nästa år.
LÄS OCKSÅ: Att färre Pargasbor föds märks inte ännu

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter