Förflytta dig till innehållet

Färjan Elektra får igen internationellt pris

Kim Lund
En gul landsvägsfärja på havet

Kim Lund

m/s Elektra kör mellan Pargas och Nagu. Foto: Kim Lund


Finferries hybridfärja Elektra har för andra gången i år vunnit ett internationellt pris. Denna gång på världens största branschutställning för drivsystem Electric & Hybrid Marine World Expo 2018 som hölls den 27–29 juni i Amsterdam.
Utställningen kulminerade i den traditionella prisutdelningen där Finferries tilldelades huvudpriset ”Årets el- och hybriddrivsystem”.
– För ett rederi av Finferries storlek är det verkligen otroligt att få så mycket internationellt erkännande via hybridfärjan Elektra, säger Finlands Färjetrafiks verkställande direktör Mats Rosin i ett pressmeddelande.
Elektra utnämndes redan i våras på en annan internationell mässa i Amsterdam till årets fartyg.
– Det här är igen ett bevis på att vårt mod att satsa på ny, miljövänlig teknik var rätt lösning, säger tekniska direktören Mikko Jukakoski som tog emot priset för Finferries del.
Hybridfärjan Elektra har trafikerat rutten Pargas–Nagu sedan juni i fjol. Elektras transportkapacitet är 40 procent större än vad den äldre färjan på rutten har, men utsläppen är 60 procent lägre. Elektras energikällor är primärt batterier som laddas med landström varje gång färjan anlöper färjfästet. Som säkerhet har färjan också dieselgeneratorer som kan användas under till exempel vintrar med mycket is eller vid eventuella elavbrott.
Finferries, är ett statsägt rederi som sköter både förbindelsebåts- och färjetrafik.
Läs också: Elektra har utsetts till årets fartyg

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter