Förflytta dig till innehållet

Farhan Omar frälste Piffen i Pargasderbyt – sent mål avgjorde

Veli Hartola testade Wolves-keppern Valtteri Laine. Foto: Stefan Holmström


Finlir bjöds det kanske inte på då säsongens första Pargasderby avgjordes i herrtrean. Desto mer känsla, dramatik och publikfest. Pargas IF fick sista ordet då Farhan Omar i den fjärde tilläggsminuten – med en man mindre på planen – tofflade in 1-2 och avgjorde matchen. Domaren Joonas Salminen blåste av tillställningen bara sekunderna efter fullträffen.
Den officiella publiksiffran blev till slut 437, vilket är minst sagt imponerande för division 3-fotboll i våra (eller vilka som helst) trakter. Det råder ingen tvekan om att det finns ett sug efter derbymatcher i Pargas.

Spelarpresentation. Säkert några extra fjärilar i magen hos en del. Foto: Mikael Heinrichs

Piffen hade första 45

I första halvlek såg det ut som att Piffen för och Wolves bara stångar ifrån i försvaret, då rödtröjorna hade ett stolt bollinnehav. Wolves körde som väntat med fysiskt spel och backade inte i duellerna. Såväl Sampo Niinimaa som Niklas Aalto lät det smälla, men några kort sågs inte i första halvlek.
Efter en brytning av Atte Holmberg spelade han bollen ut till högerkanten där Gezim Voca tog några steg ut i banan och brände av ett högerskott som skruvade sig förbi Valtteri Laine i Wolves-målet.
Wolves-spelarna hade svårt att hålla boll i hela första halvlek och särskilt Patri Filatoff var ovanligt osynlig i sin centrala mittfältsroll.

Wolves ägde stora delar av andra

I andra halvlek tog Wolves mer och mer initiativ och hade Piffen tidvis i gungning redan innan kvitteringsmålet. Jami Hannuniemi brottades hela matchen igenom med Yannick Ossok, men hann också köra över Piffens målvakt Arnold Uschanoff innan Muharrem Sahiti fällde Patri Filatoff i straffområdet – och åkte på direkt rött kort.

Matias Tulla ger Arnold Uschanoff huvudbry. Foto: Mikael Heinrichs


Matias Tulla som redan tidigare hade visat sin farlighet på fasta situationer med några kluriga frisparkar och långskott tog hand om straffen – och gjorde inga misstag.
 

Svårt med en man mera

Wolves-tränaren Marko Malmborg bekräftade det som man tyckte sig se till läktarplats – hans lag tappade greppet då Piffen fick en man utvisad.
– Vi hade en bra drive på innan straffen och utvisningen, men det verkade som att killarna inte riktigt visste hur de skulle spela med en man mera. Vi har i och för sig inte spelat med 11 mot 10 den här säsongen tidigare. Jag tycker att oavgjort hade varit ett rättvist resultat.

Atte Holmberg vek inte ner sig ett tum mot Wolves. Han och Viktor Lindqvist var de stora utropstecken hos rödtröjorna i kväll. Foto: Mikael Heinrichs


Matchvärden Pargas Kungörelser premierade Wolves vänsterback Sampo Niinimaa och Piffens mittfältare Atte Holmberg som matchens bästa spelare.
– Det var fin stämning och kul att spela inför en stor publik. Det gavs och det togs på planen, sade Holmberg efter segern.
Piffens assisterande tränare Antti Kinnunen medgav också han att man i PIF-lägret hade varit nöjda med oavgjort efter utvisningen.
– Det är helt otrolig stämning nu, vilken tillställning. Dramatik och massor av chanser, men vi drog det längre strået.

Domaren Joonas Salminen tog sig tidigt ett snack med Wolves-kaptenen Sampo Niinimaa. Foto: Mikael Heinrichs


För Sampo Niinimaa sved nederlaget mer än på länge.
– Då jag spelade min sista säsong i PIF-tröjan 2010 sved det aldrig så mycket efter en förlust, men nu åtta år senare är det helt annorlunda. Inte vet jag om det beror på att man blivit äldre eller vad det är. Vi borde ha dragit åt skruven då vi hade motståndaren i gungning efter 1-1 och det röda kortet. Men nu var det istället Piffen som spelade lugnt och sansat – och lyckades trycka in 1-2.

Finfrämmande på derbyt

Allsvenska Örebro SK:s Albin Granlund som fått sin fotbollsfostran i Piffen hade fått några dagar ledigt från klubblaget – och var förstås på plats då det smått historiska derbyt spelades.
– Klart att man ska se den här matchen, sade han i pausen.
 


Segern förde PIF åtminstone tillfälligt upp på en andra plats i tabellen medan Wolves är tolfte.
Målen i Piffen-TV:s sammandrag:

SC Wolves – Pargas IF 1-2 (0-1)
Wolves: Valtteri Laine – Toni Tuominen, Janne Forsman, Jiri Vainio, Sampo Niinimaa (c) – Karl Kaasik – Patri Filatoff, Niklas Aalto – Matias Tulla (79. Matti Hautala), Jami Hannuniemi (v), Joni Ylistalo (90+3. Milliam Ahanen).
PIF: Arnold Uschanoff – Viktor Lindqvist, Yannick Ossok, Ville Ranta-aho, Muharren Sahiti (rött kort  – Atte Holmberg (v), Behar Cimili – Gesim Voca (v, 74. Petter Sumelius) – Tivon Megase (65. Micke Karlsson), Veli Hartola (v), Farhan Omar.
Målen: 17. Gezim Voca 0-1, 74. Matias Tulla 1-1 (str.), 90+6. Farhan Omar 1-2.
Wolves-liraren: Sampo Niinimaa
PIF-liraren: Atte Holmberg
Publik: 437

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *