Förflytta dig till innehållet

Familjecafé i S:t Karins erbjuder värdefull gemenskap för svenskspråkiga barnfamiljer

Barn och mammor sitter i ett rum med leksaker.

Från vänster Kajsa Zweigberg, Ariana Koponen, Michaela Koponen-Salmi, Gabriella Salmi, Carolin Nedermo, Kira Nedermo, Timoteo La Mantia och Lillian La Mantia. Foto: Monica Forssell


Kajsa Zweigberg (3,5 år) och Ariana Koponen (4 år) skuttar omkring i ett hav av kuddar. Det förblir oklart om kuddarna är isflak eller om de bara är sköna att studsa på. Men roligt är det.
Lika roligt som alla andra onsdagsförmiddagar då flickorna, tillsammans med sina småsystrar Kira och Gabriella samt mammor Carolin Nedermo och Michaela Koponen-Salmi, deltar i Folkhälsans familjecafé i S:t Karins.
Två flickor hoppar på kuddar.

Ariana Koponen och Kajsa Zweigberg gillar kuddhavet. Foto: Monica Forssell


Koponen-Salmi har varit med sedan starten för tio år sedan och berättar att det 2009 inte fanns just någon verksamhet alls på svenska i S:t Karins.
Själv hade hon bara bott ett år i S:t Karins då familjecaféet kom i gång. Hon jobbade hemifrån och kände nästan ingen. Tack vare caféträffarna lärde Koponen-Salmi känna många svenskspråkiga i S:t Karins och berättar att hon fått många nya vänner.
Nedermo flyttade till S:t Karins för ett år sedan och intygar också hon att träffarna är värdefulla, både för barn och vuxna.
— Det är roligt att träffa andra föräldrar, det är skönt utbyta erfarenheter med andra i samma båt, barnen lär känna sina blivande skolkompisar, man får tips på hobbyverksamhet i staden och är del av en gemenskap, räknar Nedermo och Koponen-Salmi upp som svar på frågan vad det bästa med familjecaféet är.
Ett hus med röda pelargoner i förgrunden.

Församlingshemmet finns invid Kustö bron. Foto: Monica Forssell


Folkhälsans familjecafé ordnas varje onsdag mellan klockan 10 och 12 i församlingshemmet på Käräjäkalliontie 4 i S:t Karins. Som medarrangör fungerar Åbo svenska församling.
Antalet deltagare varierar. Nyligen var det hela 20 mammor, pappor och barn som lekte, pratade, drack kaffe och snaskade på ett hälsosamt mellanmål.
Melonbitar i en skål. Kaffekokare i bakgrunden.

Kex och bullar serveras bara då det är fest. Foto: Monica Forssell


Just i dag är det bland annat bitar av vattenmelon och gurka som dukats upp i köket. Kajsa och Ariana påpekar att man sätter sig ner vid ett bord då det är dags att äta.
Mellan hoppandet på kuddarna hinner flickorna pussa och krama bebisarna på caféet.
Två flickor som ser förtroligt på varandra.

Barnen lär känna sina blivande skolkompisar på Familjecaféet. Foto: Monica Forssell


Snacket på Folkhälsans familjecafé går på svenska, men det finns inget krav på att alla ska kunna prata flytande svenska.
— Vi välkomnar också familjer som vill öva upp sin svenska, säger Nedermo. Och Koponen-Salmi tillägger att också far- och morföräldrar är hjärtligt välkomna med.
Söndagen den 22 september firar Familjecaféet sin 10-årsdag genom att bjuda på brunch i församlingshemmet. Tidigare deltagare, helt nya deltagare och familjer som redan är bekanta med verksamheten är välkomna att delta i födelsedagsbrunchen.
Ingen förhandsanmälan behövs för att delta vare sig i brunchen eller onsdagsträffarna. Det är gratis att delta i verksamheten.

Folkhälsan i S:t Karins

  • Cirka 100 medlemmar
  • Verkar som en samlande kraft för svenskspråkiga i staden
  • Erbjuder: simskola, Söndagschill, Svenska Skrubben, familjecafé, olika motionsevenemang och Luciafest.
  • Mera information om Folkhälsans verksamhet i S:t Karins finns på Folkhälsans webbplats och på Facebook.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter