Förflytta dig till innehållet

Fågelinfluensan tar fart – Livsmedelsverket beslutar om att avliva drabbade pälsdjur

Arkiv/Stefan Crämer
Skrattmås.
Fågelinfluensan har drabbat särskilt skrattmåsar i år. Förr har inte massdöd hos dem setts i denna utsträckning.

Det har nu konstaterats tusentals fall av fågelinfluensan H5N1 i Finland, bland vilda fåglar och däggdjur på pälsfarmer.

Livsmedelsverket berättar under en presskonferens att de har skickat ut beslut om avlivning av pälsdjur och börjar verkställa besluten inom kort.

De främsta orosmomenten myndigheterna för fram är att fjäderfän ska smittas och att viruset muteras och gör det lättare för däggdjur och människor att smitta varandra.

Smittzoner ska skydda fjäderfän

Flera epidemier av högpatogen fågelinfluensa har under de senaste åren drabbat Europa. I år är fågelinfluensan i Finland ändå särskild, i och med att tjugo pälsfarmar har drabbats och stora mängder skrattmåsar massdött.

För att förhindra spridning av influensan till fjäderfä gjorde Livsmedelsverket för en vecka sedan upp smittade zoner, inom vilka det är förbjudet att hålla fjäderfän och fåglar i fångenskap utomhus.

Smittzonerna omfattar landskapen Egentliga Finland, Satakunta, Södra Österbotten, Österbotten och Mellersta Österbotten samt efter en utvidgning den 25 juli även landskapen Nyland, Egentliga Tavastland, Birkaland och Päijänne-Tavastland.

Sirpa Kiviruusu vid Livsmedelsverket säger att smittzonerna inrättats på fastlandet, trots att fall av fågelinfluensa också konstaterats på Åland.

– Det finns fågelinfluensa på Åland, så vi rekommenderar att vidta samma åtgärder som i de etablerade smittzonerna, säger Kiviruusu.

Pälsdjur avlivas på de värst drabbade farmarna

Livsmedelsverket undersöker viruset och söker efter förändringar i viruset hos pälsdjur. Mutationer kan göra det lättare för viruset att smittas till människor och mellan däggdjur.

Pälsdjur på farmar kommer nu även börja avlivas, berättar Terhi Laaksonen vid Livsmedelsverket. Hur många djur som avlivas och på vilka farmar bestäms enligt läget.

– Vi har inte resurser att direkt avliva alla djur på de drabbade pälsfarmarna, säger Laaksonen.

Avlivningarna börjar på de värst drabbade farmarna, och där man hittat virusförändringar.

På drabbade pälsfarmer får man heller inte föra ut eller ta in djur.

Osannolikt men möjligt för en människa att bli smittad

Ännu har myndigheterna inte hittat sådana mutationer som skulle öka risken för människor att smittas.

Anna Katz vid Institutet för hälsa och välfärd THL säger ändå att influensavirus lätt muterar sig och att det finns en rädsla för att fågelinfluensan ska börja smitta mellan människor.

Hittills har ingen människa i Finland smittats, trots att det finns personer som blivit utsatta för viruset. För att minska risken att bli smittad ska man undvika all kontakt med smittade eller döda djur.

– Vi kan inte förutspå om viruset kommer bli pandemiskt. Just nu är det viktigt att få stopp på influensans spridning på pälsfarmar och på eventuella mutationer, säger Katz.

Fågelinfluensan kan också smitta sällskapsdjur, och Sirpa Kiviruusu rekommenderar att hålla hundar och katter utom räckhåll för döda fåglar eller deras sekret.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter