Förflytta dig till innehållet

Uppdaterad med kommentarer: Fågelinfluensa i Åbo djurhem

All verksamhet vid Åbo djurhem har i praktiken avbrutits på grund av fågelinfluensafallet.Foto: Timur Yilmatz


Den havsörn som förra tisdagen fördes till Åbo djurhem från Sydmo i Pargas har visat sig bära på H5 fågelinfluensan. H5-influensan förorsakar hög dödlighet bland fåglar och alla övriga fåglar som har vårdats i djurhemmet har avlivats, meddelar livsmedelssäkerhetsverket Evira.
Enligt enhetschef Terhi Laaksonen rörde det om cirka 10 fåglar, bland annat duvor och en svan. De första preliminära uppgifterna tyder på att det är frågan om H5N6-viruset som under vintern har påträffats i fåglar i bland annat Sverige, Danmark och Tyskland.
– Om det är samma virus smittar det inte till människor, säger Laaksonen.
På grund av smittorisken ska alla fjäderfän och fåglar som hålls som husdjur hållas inomhus eller skyddas från kontakt med vilda fåglar fram till slutet av maj.
– I synnerhet kustregionen är i riskzonen, men förordningen gäller hela landet, säger Laaksonen.
Åbo stad meddelar att djurhemmet har stängt och att det är inte är tillåtet att föra djur till hemmet, eller hämta djur därifrån. All fordonstrafik till och från djurhemmet är också förbjuden utan tillstånd av en veterinär.
Djurhemmet har desinficerats och de anställda jobbar nu där iklädda skyddsdräkter och annan skyddsutrustning, säger Åbo stads miljöhälsochef Olli Sjövall.
– Vi ser allvarligt på situationen och hanteringen av fallet har högsta prioritet, men det är myndigheterna Evira och regionförvaltningsverket som bestämmer hur vi ska agera.
Sjövall hoppas att på torsdag kunna ge mera information om när djurhemmet kan öppna igen. Tills dess kan man ringa djurhemmet på telefonnummer 02-262 3110 om man har frågor om tillfälliga arrangemang för hittedjur.
Senast man påträffade fågelinfluensa var i fjol somras.
Åbo djurhem upprätthålls av Åbo stad och Åbo djurskyddsförening.
 

Dela artikeln

En kommentar: “Uppdaterad med kommentarer: Fågelinfluensa i Åbo djurhem

  1. Monica Hedström-Järvinen skrev

    Men nej då……
    Det här betyder i värsta fall att det finns fågelinfluensa i Pargas-området.

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter