Förflytta dig till innehållet

Facket redo för stridsåtgärder: "Arkeas agerande är oförskämt, oansvarigt och olagligt"

Matservering

Matservering

Arkea säljer bland annat mattjänster till Åbo stad – som också är storägare i företaget. ÅU-foto


Det av Åbo stad ägda bolaget Arkea pressar sina arbetstagare och sprider falsk information. Det anser JHL, förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena.
– I bolagets kollektivavtalsshopping ingår också olagliga drag, enligt JHL.
I bakgrunden finns Arkeas beslut att byta kollektivavtal, för att på så vis sänka personalkostnaderna utan att sparka personal.
JHL uppger att Arkea upprepade gånger har meddelat sina anställda att de måste utträda ur sitt nuvarande fackförbund senast vid ingången av nästa år. Det här är avsiktligt spridande av falsk information, enligt JHL.
– Arkeas agerande är oförskämt, oansvarigt och olagligt. Bolaget försöker skrämma sina arbetstagare till ödmjukhet så att de inte ska hålla fast vid sina rättigheter att få uttrycka sina åsikter, säger JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine i ett pressmeddelande på fredagen.
Niemi-Laine uppger att hon ska träffa Åbo stads biträdande stadsdirektör Jarkko Virtanen på fredag nästa vecka. Hon kommer då att kräva förhandlingar som berör beslutsfattandet gällande Arkeas kollektivavtal.
– Ifall inga nya förhandlingar med personalen inleds, förbereder sig JHL för stridsåtgärder.
Det var stadsstyrelsens koncernsektion som förra veckan beslutade att kollektivavtalen för Arkeas anställda ska bytas i vår.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *