Förflytta dig till innehållet

Få verkar följa nya genomfartsförbudet i Åbo centrum

Esa Tuominen vid Kuntec tycker att Åboborna borde vara noggrannare med att följa trafikreglerna och sätta sig in i de aktuella förändringarna i trafiken. Foto: Monica Forssell


Genomfartsförbudet i centrum av Åbo inverkade inte i nämnvärd grad, åtminstone ännu på måndagen, på Åbobornas trafikbeteende.
-Jag har nog inte märkt någon skillnad, säger Esa Tuominen från Kuntec. Tuominen är lastbilschaufför och jobbar med att bygga de nya busshållplatserna längs med Slottsgatan
-Det har nog informerats, men kanske det borde ha informerats ännu mera, resonerar Tuominen vars uppfattning är att många struntar i förbudet.

Bland annat vid Aurabron informeras bilisterna om genomfartsförbudet. Foto: Monica Forssell


Hela det kvarter på Slottsgatan som är beläget mellan Auragatan och Köpmansgatan är för tillfället en enda stor byggarbetsplats. Förutom att det byggs busshållplatser pågår renoveringen av Verdandihuset, vilket också påverkar trafiken på Slottsgatan.
-Vi försöker förstås jobba så att trafiken inte störs men visst måste vi dirigera om trafiken här an efter som vårt arbete avancerar, förklarar Tuominen och pekar på ett band av flaggor som ska slussa bilarna på Slottsgatan rätt.
Tuominens hälsning till Åboborna är att sätta sig in i var och när olika arbeten utförs, samt att lära sig läsa och följa trafikmärken. Kanske man också kan ta en annan rutt genom stan nu, resonerar han.
Kollektivtrafiken kommer att flytta från Salutorget den 24 september. Under tiden som Salutorget renoveras och parkeringshallen under torget byggs kommer bussarna att stanna på Slottsgatan samt Auragatan och det är därför som genomfartsförbud nu har införts på Eriksgatan, Auragatan, Slottsgatan och Brahegatan.

Genomfart förbjuds längs de markerade gatuavsnitten. Bild: Åbo stad


Genomfartsförbudet innebär alltså att man inte får köra på Auragatan, Eriksgatan, Brahegatan eller Slottsgatan om man inte har för avsikt att parkera på parkeringsplatsen vid biblioteket, Saluhallens parkeringsplats, i parkeringshallen Julia eller ska lasta, lossa,  lämna eller plocka upp saker eller passagerare i området.
I ÅU (webben 31.8 och tidningen 1.9) stod det att man inte får stanna för att lasta, lossa, lämna eller plocka upp någon, men den här informationen var fel.
Nedan de olika bussarnas busshållplatser från och med den 24 september.
 

Läs också: Bussarnas flytt från Salutorget i Åbo närmar sig

 

Trätorgets hållplatser från 24.9. Illustration: Åbo stad


 

Centrums busshållplatser från 24.9. Illustration: Åbo stad

 

 
 
 
 
 

Dela artikeln

En kommentar: “Få verkar följa nya genomfartsförbudet i Åbo centrum

  1. Tryggve Forssell skrev

    Det är bra reportage om situationen, den information staden gått ut med är helt undermålig. Vi Åbobor är nog medvetna om stora omställningar i centrum, men informationen bör absolut vara tydligare. Turun Sanomat hade t.ex. inte ens den karta ÅU hade och det räcker inte med att nämna gatorna som berörs av genomfartsförbud, i praktiken gäller det vissa sträckor av dem (vilket kartan visar), men å andra sidan också trafiken över Aurabron. Skärpning Åbo stads trafikplanering och -information!

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter