Förflytta dig till innehållet

Få ändringar i Åbos restriktioner – det mesta är redan stängt

Jeanette Östman/SPT
en skylt som uppmanar oss att tvätta händerna

I Åbo är coronaläget fortfarande allvarligt. Läget har på grund av virusvarianterna försämrats kraftigt under de senaste dagarna. Andelen positiva prov är på uppgång och epidemin håller klart på att accelerera. Smittor sker nu i den närmaste kretsen och smittalet är störst bland vuxna i arbetsför ålder.

Antalet smittor där smittkällan är oklar, ökar.

Staden verkställer därför regionförvaltningens nya beslut från i torsdags.

– Åtgärderna med anledning av nedstängningen är nödvändiga för att vi ska få bukt på coronaläget. Nu måste alla klara av att följa restriktionerna, säger ansvariga smittskyddsläkaren Jutta Peltoniemi i ett pressmeddelande.

Inte mycket förändras

I praktiken har det mesta redan gjorts. Motions- och idrottsanläggningar är stängda liksom också hobbylokaler som används för hobbyverksamhet i grupp.

Verksamhet i grupp för barn födda 2008 eller senare får ändå fortsätta med beaktande av säkerhet och skyddsåtgärder. Träningsmoment där närkontakt ingår är inte tillåtna.

Gruppmotion och -idrott för barn och unga födda 2007 eller tidigare avbryts från och med den 8 mars till och med den 28 mars, liksom tävlingsverksamhet inomhus för under 20-åringar.

Även vuxna kan motionera och idrotta ute och utnyttja uteplatserna förutsatt att avstånd går att hålla. Idrottstjänsterna rekommenderar att man avstår från att ordna spontan gruppverksamhet för vuxna.
Tränings- och tävlingsmöjligheterna för idrott på toppnivå tryggas också så som tidigare.

Fritidssektorns tjänster

Åbo stadsbibliotek fortsätter med begränsad verksamhet. Endast tio kunder får vistas samtidigt i bibliotekslokalerna. Kundbegränsningen gäller två veckor från och med den 8 mars. Endast snabbesök är möjliga, och material lånas ut endast med förhandsreservering.

Ungdomstjänsterna strävar efter att ordna verksamhet i lokaler där det är coronatryggt. Programmet är inskränkt, och till exempel matlagning sker inte.

Museicentralens museer

Apoteksmuseet och gården Qwensel, Biologiska museet, Åbo slott, WAM och Brinkala galleri håller öppet med begränsningar i besökarantal. Högst tio besökare får vistas samtidigt i museerna. Mera information och förhandsbokningar: turku.fi/museibesok

Bildningssektorns verksamhet

Daghemmens verksamhet fortsätter som vanligt med samma förfaranden som i januari och februari. Den öppna dagvården och familjeklubbarna har stängt 8–28.3.2021.

Årskurserna 1–6 fungerar normalt med samma förfaranden som i januari och februari.

Klasserna 7–9 övergår till distansundervisning 8–28.3.2021, undantagen är den förberedande undervisningen och de små grupper som behöver specialstöd.

De lägre klassernas klubbar iakttar skyddsåtgärder och fortsätter sin verksamhet. Den grundläggande undervisningens morgon- och eftermiddagsverksamhet fortsätter liksom i januari och februari.

Årskurserna 7–9:s klubbverksamhet inhiberas under tiden 8–28 mars 2021.

Yrkesutbildningen övergår till distansundervisning 8–28.3.2021. Undervisningen av studerande i behov av stöd, övrig nödvändig undervisning samt yrkesprov kan även ordnas i läroinrättningen. Inlärning i yrkeslivet fortsätter planenligt.

Gymnasieutbildningen sker helt på distans 8–28.3.2021.
Arbetarinstitutens verksamhet sker helt på distans under våren.

Välfärdssektorn

Besök hos anhöriga som bor i dygnetruntvårdens enheter är tillåten. Hygienanvisningar, användning av munskydd och avstånd bör följas grundligt enligt personalens instruktioner. Rekommendationen är att max två personer samtidigt besöker den anhöriga, och om besök bör avtalas på förhand med personalen.

Besöksförbud gäller fortfarande på Åbo stadssjukhus avdelningar. Besök hos patienter som får vård i livets slutskede är möjliga.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter