Förflytta dig till innehållet

Eva-Lott Björklund från Kronoby är lyssnarnas sommarpratare i Yle Vega

Bild: Emma Sundh, grafik: Yle/Clas Christiansen
Omröstningen om lyssnarnas sommarpratare är avgjord och Eva-Lott Björklund är vinnaren. Hon vill sommarprata om resan hon gjorde som dirigent för en sånggrupp bestående av enbart krigsveteraner.

Eva-Lott Björklund, omsorgsmusiker och kompositör från Kronoby, är vinnaren i tävlingen om att bli Yle Vega-lyssnarnas sommarpratare i år. Hon kommer att sommarprata om resan hon gjorde som dirigent för en grupp krigsveteraner.

Lyssnarnas sommarpratare avslöjades i direktsändning under lördagsförmiddagen när sommarpratarnas producent Thomas Lundin ringde upp Björklund för att avslöja den glada nyheten.

– Jag är så lycklig över att få berätta just den här berättelsen! Det betyder oerhört mycket för mig. Allas berättelser behövs och det är viktigt för mig att få representera också de röster som har tystnat. Deras minnen lever kvar, säger hon när hon får beskedet.

Eva-Lott upplever att hon får vara en brobyggare mellan generationerna, mellan oss som lever i dag och dem som har levt före oss.

– Dessutom är min yngsta son i samma ålder nu som min pappa var när han gick med i kriget. Det ger perspektiv.

Tävlingen om att bli lyssnarnas sommarpratare lockade nästan 820 röster i år. Det är nästan 100 fler än året innan. Kampen om rösterna var jämn. Det skiljde bara cirka 15 röster mellan vinnaren och silvermedaljören.

Torsdagen den 16 juni publiceras namnen på alla Yle Vegas sommarpratare. Vegas sommarpratare sänds 27.6–12.8, vardagar efter klockan 10 och 18. 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter