Förflytta dig till innehållet

Europa i mitt hjärta – federalismen som grundval

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Till en internationell federalistisk kongress i Montreux om fred och Europas återuppbyggnad i augusti 1947 kallades filosofen och författaren Denis de Rougemont som huvudtalare. I sitt linjetal (L’action federaliste europeenne, Neuchatel 1947,översättning till finska och svenska) berörde han det efterkrigstida Europa sammanfattat i 6 principer. Då underströk han med skärpa vad som menas med federalism: inte Europas Förenta stater eller europeisk regering utan med Schweiz som förebild.
”En federation kommer ifråga endast om man avstår från varje organiserande ide’ som utgår från ett enda medlemsfolk eller som syftar till organiserad hegemoni, ledande ställning”. Därför kan Schweiz aldrig utan misstro se hur vissa ”stora” gör initiativ för kontinentala eller globala förbund. De kan inte uppnås med imperialistiska metoder och leder till påtvingade avtal, som endast är karikatyrer av äkta förbund.
”Federalism är möjlig endast om man undviker all slags systemtänkande”. Federalism betyder inte en ordning skapad av ett centrum enligt en geometrisk plan, utan något man ordnar och samordnar tillsammans efter realiteterna hos olika folk, ekonomier och politiska traditioner.
”Den federalistiska synen erkänner inga minoritetsproblem”. Alla system, som baserar sig på mängd bär inom sej ett frö till totalitarism. I federalismen prioriteras det kvalitativa framför det kvantitativa. Minoriteten är inget problem utan en rikedom, ibland t o m värdefullare än majoriteten.
”Målet med federalismen är inte att utplåna mångfalden, att smälta samman folk, utan att bevara och stärka kvalitativ mångfald”. Om Europa ska förenas, måste det ske med allas stöd, att alla får behålla sin särart och sin autonomi. Varje folk har sin egen oersättliga funktion, liksom organen i en kropp.
”Federalismens grund är kärlek till mångfalden, i motsats till grov förenkling, som är utmärkande för totalitarism”.
”Federalismen utvecklas genom acceptans, närhet, personer, grupper och uttryckligen inte från maktcentra eller regering”.
Här i korthet en analys, några principer, som lämpar sig förvånansvärt väl också för vår tid, dagens Europa, då vi söker utvägar och lösningar för aktuella övergripande utmaningar som invandring, Brexit, klimatuppvärmning med mera.
Rolf Nylund

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter