Förflytta dig till innehållet

Europa e' vi allihopa

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

Enligt färska opinionssiffror har vi finländare aldrig varit så positiva till EU som nu.
Det är mycket glädjande att en majoritet av finländarna är för EU, med tanke på att EU faktiskt är det bästa fredsprojektet Europa sett.
Förutom att EU bidrar med fred har flera generationer av finländare ända sedan vårt land blev medlem kunnat resa och studera fritt i EU-länderna.
Jag är själv en av dem som dragit nytta av denna möjlighet, som gjorde det möjligt för mig att studera i England utan att behöva betala någon kostsam läsårsavgift.
Också många av våra företag har nytta av EU:s inre marknad och vårt näringsliv lyfter nu i samband med EU-valet fram vikten av detta, samt möjligheten att få till stånd goda handelsavtal med övriga länder och världsdelar.
Trots dessa uppenbara nyttor som i synnerhet gagnar våra framtida generationer, är det en minoritet av befolkningen som väljer att vara med och välja representanter till Europaparlamentet.
Bland de yngsta väljarna i Finland var valdeltagandet i senaste EU-val bara knappt 10 procent.
Det är ganska klart att det inte beror på en ovilja mot EU. Tvärtom, de unga tycks mycket långt definiera sig som européer.
Jag tror att vårt låga valdeltagande åtminstone delvis beror på att EU, dess fredsbevarande funktion och de friheter samarbetet gett, tas för givna.
Speciellt för de unga, som inte upplevt någon tid före EU kan det vara svårt att se vad EU faktiskt åstadkommit och inse att de friheter vi värdesätter inte är en självklarhet.
Speciellt idag, då olika typer av populistiska krafter drar fram över Europa finns det orsak för oss i Finland att tydligt ta ställning för vilket EU vi vill ha.
Jag hoppas att andra med mig vill att arbetet för ett öppet och framtidsinriktat EU ska fortsätta, ett EU där vi konsekvent jobbar för ökad delaktighet, för språkliga och mänskliga rättigheter.
På det sättet bygger vi långsiktig fred.
Mikaela Björklund
EU-valskandidat
SFP

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter