Förflytta dig till innehållet

Eugeniahallen blir destilleri?

Kalkholmen är namnet till trots en del av fasta Kimitoön. Här Eugeniahallen med det aktuella strandområdet t.v.

LÄS OCKSÅ DEN SENARE TEXTEN: Eugeniahallen blir destilleri!

Pasi Tamminen och Marja-Leena Jukka från Åbo hade planer på att utveckla landsbygdsturismen i Estland då de i fjol upptäckte Brännboda gamla skola som Kimitoöns kommun hade till salu i Västanfjärd. De köpte huset, öppnade till Valborg och har hela sommaren haft gott om kunder – hela 8000.

– Nu vill vi fortsätta success storyn genom att köpa en del av Kalkholmen i Västanfjärd, säger Tamminen.

Affärsidén är en restaurang och ett destilleri. Köket och destilleriet skulle vara öppna så gästerna kunde följa med vad som händer då ”Skärgårdens gin” tillverkas, kanske med närodlat kummin som ingrediens.

– En helt ny turism-businessgrej för Kimitoön. Tänk hur många som gärna skulle ordna julfestresor eller liknande till en sådan restaurang, säger Tamminen.

Han hoppas tekniska nämnden i kväll säger ja till parets anbud och att affären snabbt blir klar.

– Vi vill köpa ett strandområde plus Eugeniahallen. Stranden skulle snyggas upp och ett skjul, som nu delvis hyrs av D-marin, byggas om till sommarrestaurang. Sedan kunde vi ha en året om-restaurang i det som nu är båtbyggeri. Det som nu är restaurang (hyrt av Krogen Eugenia) skulle vi inte behöva, säger han.

Tamminen har restaurangbakgrund och hans sambo Jukka jobbar på bank.

I förslaget till beslut i kväll i nämnden finns en skrivning att rampen för sjösättning av båtar och mattvätten bör förbli i allmän användning.

Strandområdet som Tamminen och Jukka vill köpa är inritat som tre tomter och motsvarar drygt en hektar och ligger på den sida av Kalkholmen som vetter mot Villa Felix.

– Byarådet kunde givetvis fortsätta med sin verksamhet vid sin nya estrad på andra sidan vägen. Också p-området, Eugeniabryggan och lastbryggan skulle förbli i kommunens ägo, vi vill köpa bara Eugeniahallen och lite strand, säger Tamminen.

Kimitoöns tekniska chef Greger Lindholm säger att fullmäktige redan 2009 beslöt att sätta både Eugeniahallen och det aktuella strandområdet till salu.

– Nu har vi fått ett vettigt anbud. Vi har också meddelat hyresgästerna om anbudet så att de har haft chans att reagera. Om nämnden är enig i kväll så kan affären avgöras nu, det är inte frågan om så stora summor att kommunstyrelsens välsignelse behövs, säger Lindholm.

Max Andersson, ordförande för Västanfjärds byaråd, beklagar att byarådet inte har fått veta om anbudet.

– Vi har alla trott att kommunens beslut att inte sälja strand fortfarande gäller. Också därför känns det här överraskande. Det finns bara lite allmän strand kvar. Vi hade tänkt att vi som nästa projekt kunde ställa i ordning en badstrand här men blir området sålt så går det väl inte, säger han.

LÄS OCKSÅ DEN SENARE TEXTEN: Eugeniahallen blir destilleri!

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter