Förflytta dig till innehållet

Eugeniahallen blir destilleri

Kalkholmen är namnet till trots en del av fasta Kimitoön. Här Eugeniahallen med det aktuella strandområdet t.v.

Kimitoöns tekniska nämnd beslöt nyss enhälligt – visserligen efter lång diskussion – att sälja drygt en hektar strandremsa och Eugeniahallen på Kalkholmen till Pasi Tamminen och Marja-Leena Jukka. De öppnade i våras i Västanfjärd Brännboda gamla skola som matställe med mera, lyckades bra och vill nu fortsätta med en ny restaurang plus destilleri. Köket och destilleriet skulle vara öppna så gästerna kunde följa med vad som händer.
– En helt ny turism-businessgrej för Kimitoön. Tänk hur många som gärna gör julfestresor eller liknande till en sådan restaurang. Vi ska ha som råvaror något närproducerat, kanske kummin som ingrediens, och det ska heta ”Skärgårdens gin”,  säger Tamminen.
Strandremsan (på den sida av Eugeniahallen som vetter mot Villa Felix) ska snyggas upp och ett skjul, som nu delvis hyrs av D-marin, byggas om till sommarrestaurang. Sedan ska det bli året om-restaurang i det som nu är båtbyggeri. Den del som nu är restaurang (hyrt av Krogen Eugenia) verkar inte behövas.
Rampen för sjösättning av båtar och mattvätten förblir i allmän användning.
– Byarådet kan förstås fortsätta med sin verksamhet vid sin nya estrad. P-området, Eugeniabryggan och lastbryggan förblir i kommunens ägo, säger Tamminen.
Enligt Kimitoöns tekniska chef Greger Lindholm beslöt fullmäktige redan 2009 att sätta Eugeniahallen och strandområdet till salu.
– Nu fick vi ett vettigt anbud. Vi har också meddelat hyresgästerna om anbudet så att de har haft chans att reagera, säger han.
Max Andersson, ordförande för Västanfjärds byaråd, är besviken på att byarådet inget fick veta. Enligt honom har alla trott att kommunen inte skulle sälja någon strand – allmänna sådana är det ont om här, säger han

Eugeniabryggan förblir i kommunal ägo liksom lastbryggan t.v.

 

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter