Förflytta dig till innehållet

EU inte redo för ryska Sputnik – däremot kan coronavaccin bli aktuellt för barn

Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utvärderar en ansökan om att utvidga användningen av Biontechs och Pfizers mRNA-vaccin Comirnaty till barn i åldern 5 till 11.

– Dosen är en tredjedel av den godkända dosen för vuxna, säger Marco Cavaleri, vaccinchef vid EMA.

Förslaget är att två doser ges med åtminstone tre veckors mellanrum.

EMA kommer att ge sin rekommendation om cirka två månader. För närvarande är vaccinet godkänt för personer som fyllt 12 år.

EMA informerade om aktuella ärenden inom läkemedelsmyndigheten på torsdagen.

Vaccinkombinationer

EMA håller också på att utreda positiva effekter av att använda ett annat vaccin än det man fått som första dos som boosterdos.

– Vi har sett en del verkligt lovande forskningsresultat som bekräftar att tillvägagångssättet ger ett starkt immunsvar med vissa vaccinkombinationer, säger Cavaleri.

Enligt Cavaleri ser mRNA-vaccinen ut att fungera speciellt bra som boosterdos.

Ovisst för Sputnik

Nyhetsbyrån Reuters rapporterade tidigare på torsdagen att det ryska coronavaccinet Sputnik inte kommer få grönt ljus inom EU under det här året.

EMA säger att man fortsätter att granska ansökan kontinuerligt. Däremot kan man inte uppge någon tidsplan för när man kan godkänna vaccinet.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter