Förflytta dig till innehållet

EU godkände ny ”från jord till bord-strategi” – sätter större fokus på hållbarhet i hela livsmedelskedjan

Ledamöterna i Europaparlamentet vill omvandla EU:s livsmedelssystem för att producera hälsosammare mat, trygga livsmedelsförsörjningen, ge lantbrukarna rättvisa inkomster och minska jordbrukets miljöavtryck.

Parlamentet välkomnar nu den nya ”från jord till bord-strategin” och betonar vikten av att producera hållbar och hälsosam mat för att uppnå de europeiska målen inom bland annat klimat, biologisk mångfald, nollutsläpp och folkhälsa.

Ledamöterna tycker även att det behövs mer fokus på hållbarhet i hela livsmedelskedjan och att alla – från lantbrukare till konsument – har en roll i detta.

För att lantbrukarna ska få en rättvis andel av vinsten från hållbart producerad mat vill ledamöterna att EU-kommissionen ökar insatserna för att stärka deras ställning i livsmedelskedjan, bland annat genom anpassade konkurrensregler.

”Från jord till bord-strategin” antogs med 452 röster för, 170 röster emot och 76 nedlagda röster. Omröstningen hölls i går, tisdag, men resultaten offentliggjordes på onsdagen.

Kommissionen planerar nu ett antal lagstiftningsförslag inom ramen för ”från jord till bord-strategin”.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter