Förflytta dig till innehållet

Ett vårdsamarbete med tredje sektorn kan garantera service på svenska också efter vårdreformen

En helhetslösning för äldreomsorgen på Kimitoön har länge diskuterats. Åtminstone tre olika alternativ börjar nu klarna för politikerna som ska ta ställning till frågan i juni.
Ett, att renovera Hannahemmet.
Två, att Stiftelsen Yrjö & Hanna bygger seniorbostäder i Dalsbruk och Folkhälsan bygger ett vårdkluster med seniorbostäder i Kimito med hemvårdstjänster dygnet runt.
Tre, att inte göra något alls utan vänta på att landskapet tar över.
Hannahemmet är i dåligt skick. Att renovera och utveckla Hannahemmet till ett modernt och hållbart framtidsboende för äldre kräver sannolikt flera miljoner. Pengar vi inte har och inte vet om vi skulle få tillbaka när landskapet tar över.
Kommunen behöver en hållbar framtidssatsning som står på flera ben. Utöver Amos, Silverbacken och de lokala vårdföretagen behöver vi också stöd från andra aktörer som kan erbjuda de äldre modern vård i moderna och ändamålsenliga utrymmen, anpassade till deras och personalens behov. Utrymmen som förväntas vara funktionsdugliga i minst 50 år. Det som byggs idag kommer om 30 år att användas av dem som idag är 50-år. När dessa personer har fyllt 80 år kommer de att ställa helt andra krav än man gör idag.
Äldres behov förändras, allt fler lever längre, ofta med kroniska sjukdomar. Framtidens äldre vill ha ett boende som successivt kan öka servicenivån anpassat till deras personliga behov.
Det behövs en bred palett av tjänster, hemvård dygnet runt, närståendevård, olika typer av boendeformer samt ökat fokus på förebyggande vård och möjlighet till socialt umgänge utgående från egna preferenser.
Vi ser Folkhälsan som en garant för långsiktighet, kvalitet och kunnande. Deras verksamhet har framgångsrikt lyckats kombinera forskning, frivilligverksamhet och serviceproduktion av hög kvalitet.
Vi ser dem också som en garant för att få service på båda språken, långt in i framtiden.
Alternativ tre, att göra ingenting utan låta landskapet ta över och vara nöjda med vad vi får är inte ett alternativ för oss. Vi vill tillsammans med de andra partigrupperna skapa en lösning som vi tycker att är den bästa för våra äldre, så bra att landskapet låter oss behålla vår modell.
SFP i Kimitoön kommun
styrelsen, Ghita Edmark, Roger Hakalax och Leif Byman
 
 
 
 
 

Dela artikeln

En kommentar: “Ett vårdsamarbete med tredje sektorn kan garantera service på svenska också efter vårdreformen

  1. Jörgen Lindroos skrev

    Insändaren har en intressant vinkling. Hannahemmet kostar flera miljoner…. landskapsalternativet vet man att är ett dåligt alternativ….vad kostar då det ända rätta alternativet, Folkhälsan? Vilken enhet heter Amos?

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter