Förflytta dig till innehållet

Ett val för Finlands bästa

blå botten med vit text där det står ÅU debatt

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.

På söndag väljer Finland ny president. Vi befinner oss i den lyckliga situationen att vi har två utomordentligt kompetenta och skickliga kandidater att välja mellan.

Under kampanjen har intresset för kandidaternas favoritpoesi, maträtter och familjeförhållanden varit stort. Det är förståeligt, men av rätt liten relevans för uppdraget.

Vi skall välja ledare för Finlands utrikes- och säkerhetspolitik och försvarsmaktens överbefälhavare. Vi väljer den person som ska lotsa Finland genom den turbulenta tid vi befinner oss i. Vi väljer den person som ska representera oss på de internationella arenor som står vidöppna då vi en gång för alla gjort vår ståndpunkt klar: Finland är en västerländsk demokrati som vill maximera sin nationella säkerhet.

Vi undertecknade väljer filosofie doktor Alexander Stubb. Vi står inför en period med momentum att bygga en ny, stark position för Finland. Då behövs en person med Stubbs erfarenhet, nätverk, sociala förmåga och energi. Hans inkluderande ledarskap och lyhördhet för olika signaler bäddar för mogna beslut i en komplex värld.

Stubbs erfarenhet som statsminister, utrikesminister, Europa- och utrikeshandelsminister, finansminister, riksdagsledamot och europaparlamentariker ger honom den breda kompetensbas som behövs för uppgiften som president. Hans personliga kontaktnät, språkkunskaper och öppna och aktiva sinnelag kommer att lyfta Finlands profil internationellt. Han har också poängterat vikten av att motarbeta intern splittring och hitta samstämmighet som folk.

Alexander Stubb är den president Finland behöver just nu.

Ulla Achrén, Sandra Bergqvist, Jannica Fagerholm, Elli Flén, Henrika Franck, Christina Dahlblom, Nina af Hällström, Anita Ismark, Mikaela Nylander, Carola Teir, Ulla-Maj Wideroos, Jutta Zilliacus

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter