Förflytta dig till innehållet

Ett tjugotal julkrubbor av alla de slag har ställts ut i Agricolakapellet i Pargas

Den här julkrubban med dockor har Marika Eklund-Pelto själv tillverkat. Foto: Mikael Heinrichs


Idén till den stämningsfulla utställningen av julkrubbor kom egentligen efter en resa till Belgien, där församlingens ungdomsarbetsledare Marika Eklund-Pelto besökte en stor utställning med ett hundratal utställda krubbor.
– Då bestämde jag mig att jag också vill ordna en sådan utställning. De flesta krubborna är egna och sådana jag samlat på mig under åren, berättar Eklund-Pelto.
Julkrubborna är ursprungligen en katolsk tradition som fick sin början år 1223 då Franciskus av Assisi lät sätta upp en levande julkrubba med både människor och djur.
De första krubborna kom till Finland först under slutet av 1800-talet och traditionen rotade sig i finländska hem under 1960- och 1970-talen.
I utställningen finns krubbor av alla de slag: med mjukisdjur, i trä, papper, lera och glas samt mer moderna varianter med magneter.
Redan innan jul hade ett drygt hundratal sett utställningen, bland dem en del dagisgrupper.
– Jag har också en del böcker med i utställningen och belyser julkrubbstraditionens bakgrund och historia, säger Eklund-Pelto.
Julkrubbsutställningen i Agricolakapellen i Pargas kan ses ända fram till trettondagen. Öppet 29–30.12 samt 2–6.1.19 kl. 15–19.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter