Förflytta dig till innehållet

Ett stycke skärgårdskultur flyttade från Nagu till Åbo

Båt i Aura å

Sjöfartsmuseet Forum Marinums samling utökades nyligen i och med nätbåten Flora, byggd 1958. J.Kontio/SPT


Den historiska nätbåten fick omedelbar aktualitet då dess överlåtelse skedde strax före ett seminarium med anknytande tema på Forum Marinum.

Till Forum Marinums ansvar för tillvaratagande hör bland annat det yrkesmässiga havsfisket och andra maritima skärgårdsnäringar. Forum Marinums samling utökades nyligen i och med nätbåten Flora, byggd 1958, skriver sjöfartsmuseet Forum Marinum i ett pressmeddelande. Det maritima centrets arbetsbåt bogserade henne från Aspholm i Nagu till Åbo.
Båten är byggd av Per-Erik Rosin (1932-2017) som var både båtbyggare och fiskare. Med båten Flora fiskade han strömming med skötar och i slutet av 1970-talet även torsk. Tillsammans med en annan liknande båt prövade han också på partrålning och ibland bogserade han timmerflottar, huvudsakligen på Skärgårdshavet. Båten plastades som ny och är den största av båtarna han byggde, sammanlagt byggde han över 100 båtar i verkstaden på sin holme.
I Forum Marinums samlingar finns sedan tidigare nätbåtar av olika slag, men ingen som är så här stor, plastad och som använts ända in på 2000-talet.
Forum Marinum har bjudit in alla finländska aktörer som bevarar sjötrafikens, sjöfartens och fiskets historia till en sammankomst den 30 augusti i Åbo. I egenskap av riksomfattande specialmuseum för sjöfarten koordinerar Forum Marinum verksamheten i ett nätverk bestående av mindre museer och andra aktörer. Med finns representanter från hela kusten och bevarare av insjödistriktens kulturarv såväl från söder som från norr. Syftet med sammankomsten är att utbyta sakkunskap om bevarande av kulturarv och exempelvis om iståndsättning av museifartyg. Mötesspråken är både finska och svenska.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter