Ett steg närmare ligan

Uppsnurrad. Det blir Jaros vänsterback Oskar Sandström mot planens förgrundsgestalt Onni Valakari i den här situationen. Foto: Mats Lundberg

FOTBOLL
Herrettan

Tre mål – samtliga tillkomna under en magisk första halvlek. Mer behövdes inte för TPS att kvittera ut ytterligare en trepoängare i fotbollsettan. Åbolaget slog vakt om serieledningen utan att lämna något åt slumpen. Jakobstads stolthet Jaro kom egentligen aldrig in i matchen innan den var över.

Länge såg det ut som att försprånget ner till Honka på andra plats skulle öka till fem poäng. Men i näst sista minuten i sitt bortamöte med Grankulla IFK lyckades Esboelvan forcera in ett segermål för 1–2. Därmed kvartstår avståndet med tre poäng med lika många omgångar kvar att spela.

– Vi kan inte påverka deras matcher men vi skötte vår uppgift med bravur. Vår första halvlek var lysande och självfallet är jag nöjd med hur spelarna hanterade pressen. Skärpa i avsluten och bra balans i spelet överlag, säger TPS-lotsen Mika Laurikainen.

– TPS var riktigt bra i första halvlek. De gjorde oss dåliga med sin fart under fötterna. Efter paus kom vi bättre in i spelet och med lite tur kunde vi ha fått in ett 1–3-mål och skapat lite nerv i matchen, sammanfattade gästernas tränare Calle Löf sina intryck från fredagskvällen.

Det var rejäl klasskillnad mellan manskapen. Trots att Jaro anträdde resan till Åbo med fem vinster mot bara en förlust i de sju senaste matcherna i bagaget, hade österbottningarna aldrig en chans.

TPS fick tidigt grepp om mittfältet och därmed matchen. Spelare som Ilari Mettälä, Oskari Jakonen och inte minst kvicke Onni Valakari firade hötidsstunder mot den tröga motståndardefensiven.

Tidigt började också målen trilla in. 1–0 på Valakaris fräckt snäva högerhörna i den åttonde minuten som Mikko Hyyrynen skarvade in. Två minuter senare kom tvåan efter en hypersnabb spelvändning. Mettälä placerade säkert in bollen efter att Emil Öhberg tvingats släppa retur i första läget.

Aftonens pärla kom efter dryga halvtimmen då Valakari genom några patenterade stegisättningar kom fri och med ett elegant och behärskat avslut passerade Öhberg, som inte fick mycket hjälp av sitt uteförsvar.

Därmed var matchen avgjord och hemmalaget hade inga svårigheter att spela på resultatet i andra halvlek. Jaro är trots allt värt en eloge för att man inte gav upp utan metodiskt jobbade vidare för en reducering. Det lyckades inte men Jon Viscosi mellan TPS stolpar sattes ändå på prov några gånger.

TPS höll åter en gång nollan och fick stående ovationer av sin trogna publik under de sista minuterna.

TPS följande match spelas borta mot OPS i Uleåborg på lördag nästa vecka.

TPS–Jaro 3–0 (3–0)