Förflytta dig till innehållet

Ett par hundra elever i Åbo skolstrejkar för klimatets skull

Ungdomarna vill att politikerna agerar nu. Foto: Dan Lolax


Uppskattningsvis ett par hundra skolelever i Åbo samlades i dag på Lilltorget för att delta i den internationella klimatstrejk som Greta Thunberg i Sverige startat.
Strax efter klockan 9 krävde ungdomarna att politikerna agerar i klimatfrågan. Det finns ingen tid för velande, var buskapet till ljudet av rungande applåder.
Bland dem som deltog fanns Pinja Rantala, Ninna Wik, Aava-Sofia Roisko och Ada Tenkanen, samtliga från finska Steiner-skolan.
– Vi vill vara med och demonstrera för att folk ska göra mera för miljön, säger Roisko.
– Vi oroar oss för vår framtid, hur vårt liv ska vara då.
Tenkanen säger att hennes mamma först var lite skeptisk till att hon skulle vara borta från skolan, men tyckte sedan att det var en bra sak att dottern deltar.
När ÅU talade med skoleleverna var planen att de skulle stanna kvar ett tag på Lilltorget med de övriga demonstranterna.

Från vänster: Pinja Rantala, Ninna Wik, Aava-Sofia Roisko och Ada Tenkanen.

Skolelever världen över strejkar för klimatet – följ med händelserna här!

Skolelever kräver hårdare tag mot klimatförändringen genom att strejka på fredagen. SPT direktrapporterar om händelserna i sitt flöde.
Ungdomar på olika håll i världen tar på fredagen efter den svenska klimataktivisten Greta Thunberg och strejkar för att kräva snabba politiska beslut för att motverka klimatförändringen. Thunberg uppskattar att ungdomar i över 100 länder deltar i skolstrejken.
SPT direktrapporterar om fredagens händelser i Finland och utomlands. Skolstrejkar du också? Skicka dina egna bilder eller videor till redaktion@sptnyheter.fi, så lägger vi med dem i vårt flöde.
///

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter