Förflytta dig till innehållet

Ett ojämlikt skatteavdrag

Åbo Underrättelsers logo

Roger Hakalax tycker (ÅU 18.2) att hushållsavdraget är bra eftersom den skapar nya arbetsplatser och hjälper äldre och barnfamiljer att skaffa städ- och vårdtjänster på ett lagligt sätt. Han tror också att avdraget har minskat svartjobb fast det är svårt att bevisa då det inte finns exakt statistik över grå ekonomi. 

Kalla fakta är dock följande. 2019 beviljades 476 miljoner euro för skattelättnader i form av hushållsavdrag. 78% av den summan användes för fastighetsreparationer, 19% till hushållsarbeten och hela 3% till vårdtjänster. Vidare visar statistiken att av höginkomsttagarna (över 100 000 i årsinkomst) har 40% använt sig av hushållsavdraget medan motsvarande siffra bland medelinkomsttagarna är ungefär 10%. I de lägsta inkomstgrupperna har väldigt få använt sig av hushållsavdraget. Som helhet utnyttjas hushållsavdraget av en femtedel av landets hushåll. (Vero.fi) 

Hakalax antyder också att de forskningsresultat som Statens ekonomiska forskningscentral (VATT) och Löntagarnas forskningsinstitut (PT) kom fram till skulle på något sätt vara tvivelaktiga. På basis av en omfattande registerdata gjorde man alltså en statistisk analys av hushållsavdragets effekter på sysselsättningen och den svarta ekonomin. Man fann inte belägg för att hushållsavdraget skulle i någon större utsträckning ha ökat konsumtionen av skattestödda tjänster. Enligt undersökningen har skatteavdragen inte heller ökat den försäljningen som företagen anmäler till skattemyndigheten. Därmed fanns det inte statistik belägg för den påstådda minskningen av svartjobb.

I en intervju säger Tuomas Kosonen från PT såhär: ”Vår forskningsmetod kunde på ett tillförlitligt sätt separera hushållsavdragets effekter på konsumtion av skattestödda tjänster från andra samhällstrenders påverkan på de här tjänsternas konsumtion. Vi har vetenskapligt belagt våra slutsatser och det väger mycket tyngre än tyckande om skatteavdragens effekter på basis av en samling vardagserfarenheter.” (Dagens Arena 8.2.2021) 

Hushållsavdraget utnyttjas mest av välbeställda hushåll som skulle ha använt tjänsterna ändå. Detta är sannerligen inte ett kostnadseffektivt sätt att öka sysselsättningen. Med nästan 500 miljoner euro kunde man skapa mycket mera nytta till exempel i äldreomsorgen. I stället vill SFP och andra utvidga användningen av detta djupt ojämlika skatteavdrag.

Kaj Lahtinen

Åbo

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter