Förflytta dig till innehållet

Ett nytt stridsäpple

Den politiska hösten i Åbo inleds med ett rejält bett i ett nytt stridsäpple – framtidsplanerna för den så kallade Österbladska tomten som ligger centralt mittemot biblioteket i hörnet av Slottsgatan och Köpmansgatan i Åbo (ÅU 5.8.2017). Eller kanske det är mer korrekt att tala om ett nygammalt stridsäpple?

Österbladska tomten var nämligen också aktuell på 1990-talet då biblioteket enligt de dåvarande planerna skulle byggas där. Då revs byggnaderna på innergården för att ge plats för biblioteket – som med facit i hand byggdes på granntomten i stället.

Stadsplanerings- och miljönämnden i Åbo tar på tisdag ställning till det första steget i planläggningsprocessen för Österbladska tomten, det vill säga till den så kallade planen för deltagande och bedömning. Målet med planen är enligt stadens tjänstemän att effektivera stadsstrukturen så att man utreder möjligheten att ersätta de nuvarande byggnaderna med affärer, kontor, hotell och bostäder.

”Effektiverad stadsstruktur” och ”ersätta nuvarande byggnader” brukar betyda rivning. Samtidigt är det viktigt att poängtera formuleringen ”utreder möjligheten”. Det vill säga vilka förutsättningar finns det att eventuellt bevara något av det nuvarande?

Här finns alla ingredienser för en utdragen och infekterad konflikt. Tomten hyser i dag gamla trähus, där de äldsta är från 1830-talet. Till dem hör hörnhuset och det trähus i en våning vid Slottsgatan där klubben Dynamo finns. I kvarteret, vars struktur nu ska effektiveras, finns också bland annat Åbos serietidningshandel, bokhandeln Sammakko och Bar Ö.

Janne Salakka, ersättare för De gröna i Åbo stadsfullmäktige, säger att en viktig och unik subkultur försvinner från Åbo centrum om husen i kvarteret rivs (ÅU 5.8.2017).
– Åbos kultur med alternativ musik och konst är koncentrerad till de här trähusen. De lockar besökare långt utanför Åbos gränser.

Sedan föredragningslistan och planerna för Österbladska tomten blev kända i slutet av förra veckan har reaktionerna inte låtit vänta på sig.

Dynamo och Bar Ö har många vänner, gamla trähus från 1830-talet likaså. Tankarna går till tidigare svåra Åbokonflikter om gamla trähus bland annat i hörnet av Eriksgatan och Skolgatan och till Smedsgatan.

Enligt gällande landskapsplan från 2002 är kvarteret vid Köpmansgatan och Slottsgatan en del av det viktiga kulturlandskapet vid Aura å, vilket betyder att planerna ska trygga och främja landskapets värden.

Om sådana värden bäst främjas genom ett ultramodernt hotell och nybyggda bostäder eller genom att bevara trähus från 1800-talet blir politikernas sak att ta ställning till.

Är trähusens skick och kulturhistoriska värde av den kalibern att de ska bevaras eller kan de rivas? Utredningen väntas bli klar senare i höst.

Stadens direktör för planläggnings- och miljösektorn, Christina Hovi, vill inte ta ställning till om trähusen på Österbladska tomten kan bevaras (ÅU 5.8.2017).

Däremot vill staden att det inte bara byggs bostadshus på tomten.

Hovi tycker att ett hotell skulle passa bra här, bland annat för att tomten är centralt belägen. Dessutom har det inte byggts något nytt hotell i Åbo på många år.

Ingredienserna för konflikt ligger bland annat i hotellplanerna å ena sidan, subkulturen å den andra. Kvarterets centrala läge gör inte intresset för vad som händer med den mindre, tvärtom.

Det som är intressant och som skiljer nuvarande Åbofullmäktige från tidigare är att De gröna har fått mer tyngd jämfört med föregående fullmäktigeperiod. Från att ha haft tio platser i fullmäktige har partiet nu fjorton mandat och är näst största parti.

Partiet har numera också ordförandeposten i planläggningsmässigt centrala organ som stadsplanerings- och miljönämnden i och med att byggnadsnämndens tidigare ordförande Saara Ilvessalo håller i ordförandeklubban där. Att De gröna också innehar ordförandeposten i hela stadsfullmäktige, då Elina Rantanen leder diskussionerna där, kan få betydelse för hela fullmäktiges arbete.

Sektordirektören Christina Hovi räknar med besvär redan nu innan planläggningsprocessen ens har kommit igång. Det betyder att planläggningen av Österbladska tomten tar minst fyra år.

Den politiska hösten i Åbo drar i gång med en riktig storm.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter