Förflytta dig till innehållet

Ett minne för livet att möta Hammarby för fotbollsflickor i Åbo IFK

Tufft motstånd. Grönvita Hammarby blev en svår utmaning för Åbo IFK:s flickjuniorer. Men resan var lärorik och sporrande för framtiden. Foto: Mats Lundberg


Åbo IFK:s 10–11 år gamla fotbollsflickor hade en hektisk men givande söndag i Stockholm senaste veckoslut. På programmet stod en träningsmatch mot Hammarby IF:s motsvarande juniorlag och att på plats på Tele2 Arena följa mötet mellan Hammarby och Kalmar FF i herrallsvenskan.
– Som säsongavslutning ville vi ge våra flickor en riktig upplevelse i fotbollens tecken. I min ungdom spelade jag ishockey i 13 år utan att vi egentligen reste någonstans med laget. Eftersom vi hade lite pengar i lagkassan kunde vi sörja för flickornas uppehälle under resan, säger tränaren Topi Jokinen.

Hammarby nappade direkt

Via ett mejl tog han kontakt med Hammarbys flicktränare och föreslog en träningsmatch. Han var genast med på noterna.
– De bokade plan och domare för matchen. Jag förväntade mig att våra motståndare skulle hålla hög klass och det gjorde de verkligen. De gav oss en fotbollslektion.
Hur den 2×25 minuter långa matchen slutade hade ingen riktigt koll på efteråt. Belinda Påhlsson och Fia Helenius såg med var sin fullträff till att ÅIFK kom med i målprotokollet, men Hammarby hann med dussintalet baljor under samma tid.
– De var ruskigt bra. Men oerhört lärorikt för våra flickor att möta ett gäng som följer sin egen speciella spelbok. Man såg att det var ett lag som hållit ihop i flera år. Jag imponerades av deras disciplinerade, systematiska och vackra spel, säger andretränaren Lasse Bäckman.

Imponerande svenskt kunnande

Bäckman och Jokinen är ense om att man inte stött på ett tillnärmelsevis lika spelskickligt lag som ”Bajen” i seriespelet hemma.
– Man märker nog att den svenska tjejfotbollen överlag håller högre en bra mycket högre nivå än den finländska. Vi har mycket att lära av våra grannar.
Hammarby ställde sig positivt då Jokinen föreslog en returmatch i Åbo under nästa år.
– De sa till mig att det är klart att de kommer. Bara det nu inte enbart var den svenska artigheten som talade.

Försystring efter match. ÅIFK:s och Hammarbys flicklag pustar ut efter två intensiva halvlekar på Enskede IP. Foto: Mats Lundberg

Rörligt passningsspel

Fia Helenius, 10 år, och den ett år äldre Alice Bäckman har fina minnen från resan. Också de slogs av hur bra Hammarby var.
– De var nog lite bättre än jag trodde. De höll långt avstånd mellan spelarna och slog hårda passningar hela tiden. Vi fick verkligen jobba för att ta bollen ifrån dem, säger Fia.
– Lite hade jag hört talats om Hammarby före resan. De var riktigt bra. Deras passningsspel var snabbt och hela tiden rörde de sig och sökte lediga ytor, säger Alice.
Båda två tyckte det var roligt att gå omkring i Stockholm under dagen.
– Allt där är så mycket större än hemma. Och så mycket folk och vilken stämning det var på herrmatchen. I Åbo har man varit på ishockey några gånger men det här var ändå något helt annat.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter