Förflytta dig till innehållet

Ett minerat informationsfält

Det här är en opinionstext, åsikterna är skribentens egna.


I något skede fanns det ett populärt dataspel, som byggde på utplacerade minor. Spelet gick ut på att man försökte sluta sig till hur minorna låg. Lite på samma sätt är det Finland just nu. Politiken är ett minerat fält där man lätt stiger fel.
Jag tror att vi egentligen steg fel i invandrar- och flyktingfrågan redan för ganska länge sedan. På mycket goda grunder ville vi framstå som traditionella humanister öppna för att undvika de groteska felen från Europas 1930-tal. Men att vara humanist borde egentligen också ha lärt oss hur svårt det kan vara att få människor med i en fungerande integrationsprocess.
Det finns talande exempel från Tyskland. Den tyska industrin behövde färsk arbetskraft och den kom till en början från Italien och Grekland och lite senare från Jugoslavien.
För dem gick det som det så ofta går för ”gästarbetare”. Invandrarna utgick från att det bara var ett tillfälligt besök. Det visar all emigrationsforskning och ibland är det också ett kort gästbesök, som bara sedan upprepas när pengarna tar slut och i något skede övergår till att bli någonting mera bestående.
Precis samma erfarenheter finner vi i undersökningar om våra medborgares överflyttning till Sverige under 1960-talet.
Den tyska integrationsforskningen har åtminstone delvis tagit sikte på religionens betydelse i integrationen. Det är ett intressant kapitel eftersom det i våra religiösa föreställningar finns invävt en hel del annat kulturellt material. Skillnaden mellan italiensk katolicism och tysk kan egentligen vara ganska stor för att inte tala om skillnaden mellan nordtysk protestantism och syditaliensk katolicism.
Men trots skillnaderna visade sig integrationsprocessen gå någorlunda smärtfritt. Det gällde också de grekiska immigranterna-gästarbetarna också om det kulturella avståndet i rent religiösa termer borde vara ganska stort. I samhälleliga termer är avståndet uppenbarligen mycket mindre.
I Tyskland för man nu en besvärlig diskussion kring islam och moskén. Diskussionen antyder att den kulturella krocken här är mycket hårdare än vad vi egentligen riktigt har velat erkänna. Jag tror inte att den beror på religionen islam. Läser man Koranen och Gamla testamentet så ser vi mer än tydligt, att en stor del av materialet har samma lokala traditioner som källa. Sen saknas Nya testamentet, vilket naturligtvis inte är någon obetydlig skillnad. Men de avgörande skillnaderna är samhälleligt kulturella – och svåra att bemästra.
Och slutsatsen. Integration är mångfalt mera invecklat än vi i vår kulturoptimism har velat förstå. Den är också mycket dyrare och kommer att kräva bland annat en annorlunda bostadspolitik.
Följande regering har alltså mycket att göra!
Nils Torvalds
Skribenten är ledamot av Europaparlamentet (SFP)

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter