Förflytta dig till innehållet

Ett litet svar till Ghita Edmark angående konsulter

Du Ghita Edmark har rätt i dina synpunkter, vi måste spara, men hur man gör det är en annan sak.
Att anställa konsulter gång på gång ger inte ett gott intryck för oss skattebetalare här inom Kimitoöns kommun. Må nu vara att bokslutet för 2018 visade ett underskott på några miljoner, vi måste komma ihåg att vi hade ett ackumelerat överskott på över 17 miljoner år 2017.
Jag har inte sett bokslutet för 2018, är det ackumulerat underskott, eller är det riktiga pengar?
Jag har fått höra att om vi inte sparar drastiskt så har vi tre svartklädda tjänstemän från staten som tar över vår verksamhet inom Kimitoöns kommun.
Det är skrämseltaktik som inte går hem hos mig i alla fall.
Varför man gick in för att anställa Pihjlalinna som utredare för 16 000 euro + moms är för mig obegripligt.
Om vi kommer så långt att begära anbud av olika aktörer, ta hand om HVC-sjukhuset och hälsostationen i Dalsbruk är nog Pihlajalinna ute från offertrundan, för de är nog jäviga. Bra så.
Johan Sundqvist
Dragsfjärd

Dela artikeln

0 kommentarer: “Ett litet svar till Ghita Edmark angående konsulter

 1. Jörgen Lindroos skrev

  Att ha koll på att vårda rätt patient på rätt ställe, är nog inte något nytt för hvc. Detta gjorde man redan på min tid som ekonomichef, så jag tror nog inte på att företagets (Pihljalinna) genomgång av läget var första gången detta gjordes sedan 1987.

 2. johan sundqvist skrev

  Ghita Edmark är en energisk kvinna som jag respekterar mycket, men det betyder inte att jag som socialdemokrat kan godkänna privatisering av omsorgen, helt ok. om det är lokala aktörer, inte några placeringsbolag som inte ens betalar skatt till Kimitoöns kommun eller riket Finland.När man nu beställde en konsult (från Pihjalalinna), en genomlysning av läkarmottagningens verksamhet och kostnadseffektivitet, vi borde först behandla och besluta om nämndernas förslagna uppdrag som kommunstyrelsen behandlade 26.11.2018, förslag har kommit. Nu har vi nog tagit vatten över huvudet,varför denna brådska, inte byggde de Rom på en dag, besparingarna kan vi göra under de närmaste åren, inte allt på en gång.
  Johan Sundqvist
  Fullmäktigeledamot

 3. Ghita Edmark skrev

  Johan Sundqvist, vi är uppenbarligen överens om att kommunen måste spara, bra så.
  Du skriver i din insändare, ”men hur man gör det är en annan sak”. HUR är också den stora frågan, vad föreslår du?
  Kostnaden för en konsult kan ge besparingar på sikt. Exempel, 2017 anlitades ett företag för att åtgärda kösituationen inom effektiverat serviceboende och institutionsvård. Brister i vårdkedjorna påtalades, patienter vistades onödigt länge på sjukhus. Idag går vårdtiderna i rätt riktning och har minskat från 11,5-9,9 vårddygn. Varje vårddygn på HVC kostar 220 €. Vi känner till att det fortfarande finns patienter på HVC som istället kunde/borde vårdas på tex ett äldreboende där platsen grovt räknat kostar 100€/dygn. Om vi i medeltal har tre patienter per dygn som vårdas på fel nivå sparar vi 9000 € / månad och minskar också risken för att patienten institutionaliseras i förtid. På två månader har konsultens arvode sparats in. Konsulter kan väcka tankar och stötta personalen som säkert gör sitt bästa för att verksamheten ska hålla hög kvalitet och vara kostnadseffektiv.
  Ghita Edmark

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter