Förflytta dig till innehållet

September Open i Dalsbruk ordnas i år på nytt sätt – de nya arrangöerna hoppas att byråkratin ska minska

Arkiv/Emilia Örnmark
Publikt evenemang där en artist gör stora såpbubblor i förgrunden
Liksom tidigare byggs den medeltida delen av September Open upp bland kolaugnarna – så skapas den bästa stämningen. En av ugnarna kommer att vara öppen för besökare.

Det tionde September Open-evenemanget i Dalsbruk står inför dörren, den här gången med förändringar både gällande plats och gällande arrangörsstab.

Hämeen Keskiaikatapahtumat som under två år stått som huvudproducent är inte längre kvar som arrangör – det ansvaret axlar nu de lokala aktörerna Dalsbruks byalag och Rohan Tallit, som varit med i arrangemangen även tidigare.

Så här sägs de byråkratiska processerna minska och besluten arrangörerna emellan kan fattas snabbare. Att axla det stora evenemanget sägs inte vara några problem.

– September Open är ett okomplicerat evenemang och arrangemangen förlöper utan bekymmer, säger Jaakko Nuotio från Rohan Tallit.

Många känner kanske inte till att Rohan Tallit från Västanfjärd är en van arrangör som medverkar i en mängd andra mycket större evenemang, som till exempel Åbo medeltida marknad.

Uppbyggnaden av de tre evenemangsdelarna startar i veckan

Planeringen av evenemanget sköter Nuotio och byalagets ordförande Lefa Lindgren ganska långt på tumanhand. Under uppbyggandet och under själva evenemanget hjälper cirka 35 personer till.

Konceptet för September Open är det samma som tidigare år: Det blir medeltida marknad, företagarmässa och skördemarknad. Antalet försäljare ser ut att bli som tidigare år, alltså kring sjuttio.

– September Open är stämning, glädje, en fläkt från medeltiden, god mat och att träffa bekanta. Det är en måste-grej, säger Lindgren.

Två män på en gräsplanEmilia Örnmark
Nyckelpersonerna för årets September Open är Jaakko Nuotio från Rohan Tallit (till vänster) och Dalsbruks byalags ordförande Lefa Lindgren.

Ämbetshustomten tas i användning

Hela evenemanget kommer i år att vara mera enhetligt, då man får använda sig av den gräsmatta som är kvar efter det rivna ämbetshuset (förutsatt att det inte blir blött och mjukt). Stallsplanen, där företagarmässan tidigare tagit plats, kommer inte att användas i år.

stort gräsområdeEmilia Örnmark
Blir det regn kommer det rätt så mjuka området inte att kunna användas – då återgår man till tidigare års upplägg.

Nytt för i år är också att evenemanget koncentreras till en enda dag, den 9 september. Arrangemangen kräver mindre resurser då, och det har visat sig att en extra dag ändå inte ökar besökarantalet.

I fjol blev det en hel del uppståndelse kring att en del av försäljarna valde torget på grund av höga hyror på evenemangsområdet. I år används torget istället till parkering.

Arrangörerna förklarar att hyresinkomsten från försäljningsplatserna gör att gratisevenemanget är möjligt att ordna.

Digert program

Det stora dragplåstret är i vanlig ordning Rohan Tallits föreställning.

Årets show bjuder på feststämning och tar publiken till Kastelholms slott på Åland, under tiden då danskarna intagit det.

Gustav Vasas belägring av slottet tog tid, varpå man beslöt att ta en paus från meningsskiljaktigheterna och alla tillsammans fira tornerspel. Fem hästar och tjugo personer deltar i showen, som i år setts bland annat i Kouvola, Tavastehus och Åbo.

tornerspel till häst och massor av publikArkiv/Emilia Örnmark
De medeltida tornerspelen brukar vara evenemangets största dragplåster.

I år har man placerat detta medeltida tornerspel mitt i evenemanget (klockan 15.30), för att bryta trenden med att folk åker hem direkt efter det. I år bjuds det på program ända fram till klockan 02 på natten.

– Musiken är i år akustisk, bland annat får vi höra säckpipa med ett mjukare ljud, säger Nuotio.

Tre band uppträder: Uillean Pipes, lokala Jimmy Träskelin och från tidigare år bekanta Härkätien Leikarit.

Vidare blir det program av cirkusgycklare, av gruppen Gars som presenterar militärexercis från 30-åriga kriget och så presenteras sporten Buhurt (Medieval Combat Sport med trubbiga metallvapen).

Tavernaområdet byggs i år upp av den lokala restaurangföretagaren Daniel Zilliacus.

September Open brukar locka en publik på cirka 6 000 besökare. Evenemanget stöds av Kimitoöns kommun med 6 000 euro.

Det första evenemanget av denna omfattning ordnades 2014, även om förlagan i form av en företagarmässa ordnades redan 2013.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter