Förflytta dig till innehållet

Ett bakslag för demokratin och kvinnors rättigheter

Åbo Underrättelsers logo

Polen har satt in en dödsstöt mot aborträtten och förbjuder de flesta aborter efter en dom fastslagen av landets konstitutionsdomstol.

Abort tillåts framöver endast vid graviditet efter våldtäkt, incest eller när moderns liv står på spel. Detta besked levererar den polska regeringen, trots omfattande protester och påtryckningar från bland annat Europaparlamentet.

Förbudet tillkom på ett icke-demokratiskt sätt och coronakrisen utnyttjades för att driva igenom en bakåtsträvande politisk agenda. Resultatet är försämrade rättigheter för kvinnor, utökad statlig kontroll över kvinnors reproduktion och ett bakslag för demokratin. Detta är en farlig utveckling och EU bör ännu tydligare markera att inskränkningar som dessa inte kan tolereras.

Om vi inte slår vakt om rättigheter som kvinnor har kämpat hårt för kan de fort gå förlorade. Det faktum att kvinnor gör abort upprör, inte bara i Polen. Men oavsett inställning borde vi alla kunna vara överens om att kvinnor har rätt till hälsovård och att själva bestämma över sina liv och kroppar. Det är inte andra enskilda personers, politikers eller staters ensak att göra det beslutet åt oss.

Vi kan inte acceptera att rätten till abort begränsas och vi kan inte tillåta att krissituationer utnyttjas för att nedmontera demokratin. EU bör reagera och vi bör alla se detta som ett svidande uppvaknande och bevis på att kampen för redan vunna rättigheter går vidare. Vi står upp för polska kvinnors rättigheter och fördömer Polens agerande, med hopp om att inte behöva bevittna något liknande i EU framöver.

Annika Lepistö,

förbundsstyrelsemedlem i Svensk Ungdom

Frida Sigfrids

förbundsordförande för Svensk Ungdom

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter