Förflytta dig till innehållet

Ett år levs en dag i taget och Herrens nåd är varje morgon ny

Mia Bäck.

Herrens nåd är varje morgon ny. Citatet kommer från Klagovisornas tredje kapitel. Kanske du har sett det på något vykort, broderad på en tavla eller sjungit den i Lina Sandells vackra psalm?

Herrens nåd är varje morgon ny.

Jag hör till dem som tycker om nystarter. Som tycker om när jobbet börjar efter semestern, som tycker om när det är dags att börja en ny anteckningsbok eller en ny kalender, som tycker om när ett nytt spännande projekt startar och som förstås tycker om när ett nytt år inleds.

Det känns som att allt är möjligt. Evighetsoptimismen i mig blir ivrig. Ivrig att förändra världen och mig själv.

Men 46-åringen i mig vet bättre. En hel jobbtermin, en hel anteckningsbok, en hel kalender, ett helt stort projekt eller ett helt år är helt enkelt oöverkomliga maratonlopp för mig som är otränad på de områden jag vill ta mig an. Det är dömt att misslyckas från första början.

Klagovisornas motto och tidsperspektiv är sundare. Herrens nåd är varje morgon ny.

Jag behöver inte motionera i morgon eller i övermorgon. Jag behöver inte sortera skrivbordslådor, klädgarderober eller bykberg i morgon eller i övermorgon.

Jag behöver inte planera och fixa på det stora projektets delmål i morgon eller i övermorgon. Jag behöver göra det idag. Endast idag. Och om jag misslyckas är Herrens nåd varje morgon ny. I morgon har jag en ny möjlighet.

Ett år levs en dag i taget. En anteckningsbok fylls en sida åt gången. Ens kondition förbättras ett träningspass åt gången. Ett projekt avklaras ett arbetsmoment åt gången.

Herrens nåd är varje morgon ny.

När livet går sönder eller när ångesten ovälkommet hälsar på eller när bördorna blir för tunga att bära är Klagovisorna evangelium. Herrens nåd är varje morgon ny.

Jag behöver inte orka bära det som tynger mig i morgon eller i övermorgon. Jag behöver orka nu. Den här stunden. Den här dagen. Jag behöver inte orka andas i morgon eller i övermorgon. Jag behöver andas in och andas ut. Nu. Ett andetag i gången. Jag behöver inte uthärda smärtan i morgon eller i övermorgon. Jag behöver uthärda nu.

Även efter den mörkaste natt kommer en ny dag. Herrens nåd är varje morgon ny.

Herrens nåd är varje morgon ny. Må vi också visa nåd mot oss själva och dem vi möter.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter