Förflytta dig till innehållet

Ett allvarligt trafikbrott då polisen övervakade trafiken vid Cygnaeus skola – ”Hemskt att se hur ofta folk använder telefonen medan de kör”

Kim Lund
en polis stoppar en bil
Äldre konstapel Ingela Ulriksson deltog i trafikövervakningen utanför Cygnaeus skola på torsdagsmorgonen.

Efter ÅU:s rapportering om den kaotiska trafiken vid Cygnaeus skola har polisen skärpt övervakningen i korsningen av Mariegatan och Auragatan.

På torsdagsmorgonen var tre patruller med sammanlagt sex poliser på plats för att kolla hur väl bilisterna och busschaufförerna följer trafikreglerna.

Från Åbo stad deltog två parkeringsövervakare som följde med om föräldrarna stannade på rätt plats då de lämnade av barnen.

KartaMapcreator/ÅU

Överkonstapel Juho Hyyppä står halvt gömd bakom ett träd på Auragatan. Härifrån har han bra uppsikt över bilarna som svänger till vänster till Mariegatan. Korsningen är besvärlig.

Många bilar hinner inte köra ut ur den förrän trafikljuset byter färg från grönt till gult eller rött, speciellt inte då bussarna från Auragatan samtidigt svänger till höger till Mariegatan och blockerar trafiken.

en bil kör i en korsningKim Lund
En del bilförare kör genom korsningen trots att ljuset har blivit gult.

Det tar inte många minuter förrän Hyyppä anropar sina kollegor som väntar mitt emot skolan. En förare stannar inte trots att trafikljuset har blivit gult. Den här gången slipper föraren undan med en anmärkning.

– Om man kan stanna på ett tryggt sätt ska man göra det vid gult ljus, men om man redan har hunnit förbi stopplinjen får man fortsätta i stället för att stanna mitt i korsningen, säger Hyyppä.

Han medger att det ibland kan vara svårt att avgöra var den exakta gränsen går och att man måste se till helheten och om situationen förorsakar fara i trafiken.

en polis står framför en polisbilKim Lund
Överkonstapel Juho Hyyppä.

Trafiken löper relativt smidigt. Nu fungerar också styrningen av trafikljusen bättre än tidigare i höstas, då i synnerhet bussarna som kom från Salutorget ofta körde mott rött ljus för att inte behöva stanna i uppförsbacken på Auragatan.

LÄS OCKSÅ

Hyyppä ser en bilförare som talar i telefon. Informationen går vidare till patrullen som skriver ut en trafikförseelseavgift på 100 euro.

– Det är alldeles hemskt att se hur ofta folk använder telefonen medan de kör. I dag är det vanligare att man textar eller kollar sociala medier än att man talar i telefonen. Ofta sitter man och väntar vid trafikljusen och märker inte att det har blivit grönt. Sen när man ser det, trycker man på gasen och då kan det uppstå farliga situationer.

Ett sådant exempel ser vi efter en stund. En bil har stannat bakom trafikljuset på Auragatan och föraren sitter och fingrar på telefonen på passagerarsätet. Ljuset slår om till grönt, men bilen står kvar. Det är först när Hyyppä knackar på fönstret som föraren hajar till och kör iväg.

Hon accelererar så snabbt att hon inte hinner observera den mötande trafiken då hon svänger till vänster och det är med nöd och näppe som en kollision kan undvikas.

en polis står vid en vlKim Lund
En bilförare får en trafikförseelseavgift utskriven av äldre konstapel Ingela Ulriksson.

Plötsligt kommer en brun Citroën i god fart ner för Auragatan. Ljuset har slagit om till rött, men det hindrar inte föraren från att svänga in på Mariegatan. När polispatrullen vinkar in mannen, som saknar giltigt körkort, törnar han mot en parkerad bil.

– Han misstänks för äventyrande av trafiksäkerheten och påföljden kommer att bli böter, säger Hyyppä.

Efter en dryg timme tar övervakningen slut. Förutom Citroënföraren skötte sig de flesta bra. Fem förare straffades med en trafikförseelseavgift, tre av dem för att ha använt telefonen, två för att ha kört mott rött.

Parkeringsvakterna skrev ut fyra parkeringsböter till förare som stannat på Mariegatan där det råder stoppförbud. Förra gången man var här bötfälldes 16 personer.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter