Förflytta dig till innehållet

Engagemanget förenar ortsborna i Kirjais

Glada festdeltagare.

Sommaren 1997 var droppen som fick bägaren att rinna över. Den nio kilometer långa sandvägen från Dalkarby till Kirjais östra udde hade under flera års tid varit i bedrövligt skick och det fick användarna att skrida till åtgärder.

Man grundade en byaförening i syfte för att samla in pengar för att ytbelägga vägen och tack vare gott samarbete mellan Nagu kommun och vägförvaltningen lyckades projektet. Det här var startskottet för en intensiv bya-anda och stark gemenskap mellan såväl ortsbor som sommargäster.

Kirjais- och Sommaröbygdens utveckling r.f. har under sina 20 år genomfört en massa olika projekt och evenemang. Förutom att ytbelägga sandvägen har man märkt ut en småbåtsfarled mellan Kirjais och Kyrkbacken i Nagu. Föreningen har även byggt en lekpark intill restaurang Bystrand, upprätthåller en bokcentral där man kan låna, ta och byta böcker, förbättrat kajen vid östra udden på Kirjais, upprätthåller en brandsektion med grundutrustning för brandutryckning, byggt en sandstrand, utgett en barnbok baserad på Kirjaishistoria och mycket mer.

Fick hedersmedaljer. Alice Björklöf och Mårten Johansson.

Det mest kända evenemanget är auktionen och loppmarknaden som med några undantag brukar arrangeras i mitten av juli. Byaföreningen håller dessutom aktivt i trådarna för att klä midsommarstången i Kirjais by, fotbollsskola för barn, beachvolleyturnering, auktion och loppmarknad, barnfester och olika aktiviteter för hela familjen.

Kirjais- och Sommaröbygdens utveckling r.f. firade sitt 20-årsjubileum på Kirjais Kursgård där ett 100-tal föreningsaktiva ortsbor och sommargäster samlades. Under festmiddagen premierades två eldsjälar i föreningen.

Den ena är initiativtagaren till att föreningen grundades och personen bakom de stora projekten Mårten Johansson och den andra är Alice Björklöf som under flera år varit föreningens allt-i-allo och byggt upp en stark gemenskap främst genom hennes egna starka engagemang.

Text: Sandra Bergqvist

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Vi godkänner inga länkar till externa webbplatser i kommentarerna. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter