Förflytta dig till innehållet

Energiomställningen kräver ett modernt elnät

Åbo Underrättelsers logo

Ellen Petersén och Arseniy Lobanovskiy tog ställning till prissättningen på vår elöverföring i sin insändare som publicerades 23.11. Vi vill korrigera ett missförstånd i artikeln angående våra prissättningskriterier och syftet som insamlade kundavgifter för elöverföring används till.

Caruna kommer att bygga framtidens elnät i Finland i flera år framöver, vilket i praktiken innebär betydande investeringar över hela vårt land och hundratals arbetstillfällen. Det moderna elnätet säkerställer ökad elförbrukning och ren elproduktion, vilket är oundvikligt för att Finland ska kunna uppnå sitt koldioxidneutralitetsmål. 

Kostnaderna för eldistribution uppstår främst från byggnad, utveckling och underhåll av nätet och från finansieringen av dessa åtgärder.

Elöverföringspriset består av grundavgiften för överföring och andelen som baseras på elförbrukning, samt en eventuell effektavgift baserad på effekt.

35–55 procent av den elöverföringsavgift som våra kunder betalar går till skatter som redovisas till staten. Eldistributionsbolaget får resten. 70 cent av varje euro som en kund betalar till distributionsbolaget används för att tillhandahålla nättjänsten och utveckla nätet, så att våra kunders resa genom energiomställningen ska vara så smidig som möjligt.

Dela artikeln

Kommentarer

Alla som kommenterar ÅU:s webbartiklar förväntas göra det sakligt och under sitt eget namn. Kommentarerna modereras. Fyll i både ditt för- och efternamn, tack.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mera nyheter